Само в Lupa.bg: Радев отказал да освободи главсека на МВР заради старта на политическия си проект?

Крум Зарков и Атанас Пеканов ще са в първите редици на новата партия

Политика
17:00 - 30 Август 2023
5419
Само в Lupa.bg: Радев отказал да освободи главсека на МВР заради старта на политическия си проект?

Президентът Румен Радев отказа да отстрани главния секретар на МВР Петър Тодоров напук на управляващите. Той се опасява, че сглобката ще овладее службите, махайки хората, за които сам е ходатайствал. В момента се води борба кой да сложи ръка на МВР.

Това заяви пред пред Lupa.bg юристът и активист на Български съюз за директна демокрация Даниел Божилов.

 Главсекът на МВР Петър Тодоров

„Има много основания Петър Тодоров да бъде сменен. Радев е наясно с това. Само че, той съвсем скоро ще стартира политическия си проект и иска да насочи вниманието върху себе си. В момента се чудят кое да е политическото лице на новата партия – дали Атанас Пеканов, или Крум Зарков. 

Може накрая да сложат трето лице. Гълъб Донев ще бъде сред заместниците. Работата по проекта е започнала преди година и половина – учредяват се структури. Познавам хора, които участват в тях”, обясни Даниел Божилов.

Днес президентът официално отказа да освободи главсека на МВР. 

"Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", се казва в позиция на държавния глава Румен Радев от миналата седмица, изпратена от прессекретариата във връзка с отправени въпроси за внесеното в президентската институция предложение за освобождаване на главния секретар.

Миналата седмица премиерът Николай Денков заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на Петър Тодоров, с когото има различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството. След правителственото заседание министър Стоянов заяви, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството, при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време. 

След новината за отказа на президента да освободи главсека на МВР Калин Стоянов заяви лаконично, че ще продължава да работи трудно с Петър Тодоров. Малко по-късно главният секретар сам реши да връчи оставка.