Само в Lupa.bg: Радев уплаши партийните лидери

Политика
15:10 - 27 Май 2021
12579
Само в Lupa.bg: Радев уплаши партийните лидери

Почти всички партийни лидери са гневни на Румен Радев и след предстоящите парламентарни избори ще направят всичко възможно да постигнат споразумение за съставяне на правителство, само за да не оставят властта в ръцете на президента. Това подчерта пред Lupa.bg дългогодишен политически наблюдател.

Всъщност лидерите на политическите формации – и отляво, и отдясно, чак сега осъзнали каква преднина набира пред тях държавният глава и се уплашили, че повече няма да помиришат власт.

„На Румен Радев му дойде дюшеш резултатът от парламентарните избори, за да си направи кампанията за президентските. Той дърпа най-тънките струни на хората, които от 10 г. гледат какво се случва в държавата. Радев на практика прави административна предизборна кампания – такава, каквато се прави за пръв път у нас”, коментира водещ анализатор.

Думите му се потвърждават от поведението на самите политици. Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов например многократно подчертава, че след вота на 11 юли „задължително трябва да има кабинет”. Председателят на БСП Корнелия Нинова пък веднага използва отсъствието на Радев от страната, за да му забие нож в гърба. „Време е служебното правителство да се захване с реалните проблеми на хората”, нападна го тя вчера. Опозиционната позиция на ГЕРБ от друга страна въобще и не се нуждае от коментар.

Лидерите на „Изправи се! Мутри вън” пък още в рамките на 45-ия парламент поддържаха тезата, че най-доброто за страната е да се сформира редовно правителство.

Все още не е ясно обаче кой на какъв компромис е готов, за да влезе в управлението на държавата.

„По-скоро Бойко Борисов ще направи нещо с Корнелия, отколкото Слави, тъй като него го намразиха всички – точно защото хвърли кърпата”, прогнозира пред Lupa.bg политик от лявото пространство.

Той не изключи възможността Борисов все пак отново да се промъкне във властта: „Ако ВМРО влезе в Народното събрание, те ще бъдат първата патерица на ГЕРБ. Бойко ще намери още някой за коалиция и готово”.