Само в Lupa.bg: Радев връчва третия мандат на БСП?

Президентът възвръща позициите си в партията след отстраняването на Корнелия Нинова

Новини
22:03 - 23 Юли 2024
5254
Само в Lupa.bg: Радев връчва третия мандат на БСП?

Възможно е Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание на БСП. Президентът сериозно умувал над тази възможност и може за всеобща изненада да избере именно лявата партия, която навремето го издигна за държавен глава, за да й връчи проучвателния мандат, научи Lupa.bg от свои сигурни източници в администрацията на "Дондуков" 2.

Повечето социолози и политолози са убедени, че Радев ще избере "Има такъв народ", с която в момента е във видимо приятелски отношения, за да ги натовари с отговорността да се опитат да излъчат правителство. По закон Радев може да избере която си поиска партия, за да й връчи мандата, след като първите два опита са строго фиксирани - съответно на първата и втората по брой депутати политическа сила. След разпадането на ДПС, папката получиха от ПП-ДБ, които обаче я върнаха празна.

Сега Радев възнамерявал да връчи мандата на БСП, за да засвидетелства подкрепа на новия временен председател на партията Атанас Зафиров, който замени подалата оставка Корнелия Нинова. В първите си интервюта Зафиров обяви, че мисията му ще е да затопли отношенията с държавния глава, който се изпокара с партията, инсталирала го във властта, заради ината и амбициите на Нинова. По време на консултациите след предсрочните избори, той декларира, че БСП иска да получи мандата и да се пробва да състави правителство.

"Румен Радев не иска да губи връзката си с БСП. Тя беше нарушена заради Корнелия, но сега има шанс отново да върне партията в орбитата си и той ще се възползва от това", смятат източниците на Lupa.bg, които внимателно следят ходовете на президента.