Само в Lupa.bg: Радо Слънцето разкопа плажа на Созопол

Общество
14:30 - 22 Ноември 2019
43263
Само в Lupa.bg: Радо Слънцето разкопа плажа на Созопол

Фирма на Радо Слънцето разкопа плаж край Созопол, установи проверка на Lupa.bg. Скандалът лъсна покрай протест на местните, които се разбунтуваха заради багер, който руши един от плажовете в региона, за да изгради защитна дига, която концесионерът решил да направи по свое усмотрение.

Очаквано, безобразието предизвика обществено недоволство и местните започнаха подписка за спиране на разкопаването. Фирмата зад поредното вандалство с българската природа се контролира от 47-годишния Радостин Петров Бързанов, установи нашата проверка.

Дигата на морския бряг е почти изградена, намира се точно до морето и е висока почти 3 метра. На много места по морето това се прави по желание на собствениците на заведания, които по този начин се опитват да ги защитят от зимните бури.

Хората обаче се притесняват, че копаенето може да увреди безвъзвратно плажа в града им. „Това море няма да направи никаква щета. То си взема от пясъка и след това го връща. Това, което се случва тука, е престъпление за мен”, каза една от протестиращите пред Би Ти Ви.

Според друг местен пък дигата е опасна, защото някое дете може да се покатери върху нея и да падне, а никой не се е погрижил да я обезопаси. По стара традиция багерът е спрял да работи веднага след като забелязал камерите. Оставали са само двайсетина метра, преди да завърши напълно ивицата.

След проверка на два плажа в Созопол по сигнал Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) направи предписание на фирма „Ауто Фактор“ ЕООД да преустанови незабавно изземване на пясък от Черно море.

Действията на концесионера са в несъответствие с уведомление, изпратено до министъра на туризма с копие до БДЧР, съгласно което се предвижда изнасяне на пясъчно покритие от плажа и натрупването му далеч от обичайните ветрови вълни, без да се засягат бреговете на водните обекти.

Във връзка с установеното нарушение на естественото състояние на брега на Черно море фирмата-концесионер на плажа в Созопол бе поканена в тридневен срок да се яви на среща за изясняване на обстоятелствата по случая.

Оказа се, че управител на фирмата-нарушител „Ауто Фактор” ЕООД е 39-годишният Кирил Георгиев Спасов. Справка в Търговския регистър обаче показа, че дружеството е собственост на „Финанс Фактор” ООД, в което едноличен собственик на капитала и управител е 47-годишният висаджия Радо Слънцето. Личният бодигард на Васил Илиев от години върти сериозен бизнес по морето, където е собственик на хотели, дискотеки и всякакви обекти от Слънчев бряг до Царево.