Само в Lupa.bg: Райна Кабаиванска под ключ в Модена

85-годишната прима е в епицентъра на епидемията от коронавирус, специален екип й носи храна 3 пъти на ден

Култура
18:00 - 10 Март 2020
7134
Само в Lupa.bg: Райна Кабаиванска под ключ в Модена

Българската и световна оперна икона Райна Кабаиванска се намира в епицентъра на пандемията от коронавирус в италианския град Модена и близките й са взели изключителни мерки за нейната сигурност. 85-годишната прима е в най-застрашения от заболяването сегмент на населението и по тази причина се е превърнала в истински затворник в дома си. Кабаиванска не излиза навън по никакъв повод, а специално нает персонал я снабдява с храна и лични принадлежности.

По нареждане на единствената дъщеря на певицата – Франческа, майка й е отменила всичките си участия, интервюта и социални ангажименти. Възрастната дама никак не била доволна от драконовските мерки, но щерка й била непреклонна, че рискът за възрастната жена е прекалено голям, да позволи каквито и да било изключения.

Франческа Гуандалини наела лично персонал, който да готви и пазарува за примата. Така Кабаиванска 3 пъти на ден разполага с топла, домашно приготвена храна. Макар външният й вид в никакъв случай да не го издава, Райна всъщност е голяма кулинарка и във фамилията готвенето е издигнато почти в култ.

На оперната певица най-много й липсвали срещите с малката й внучка, но Франческа за нищо на света нямала намерение да я води при любящата баба, тъй като децата често пренасят безсимптомно коронавируса.

Модена е един от сериозно засегнатите от епидемията градове в Италия, като през уикенда в местния затвор „квартирантите” се вдигнаха на бунт, заради наличието на неколцина заразени зад решетките. Разрази се жестока престрелка с шестима убити.

„Видяла съм какво ли не за толкова години на земята, преживяла съм Втората световна война. Ще се случи, каквото е писано. Нали си имам книгите”, споделила с примирение Кабаиванска с приятелки у нас по телефона.