Само в Lupa.bg: Разчистването на олигарси у нас свързано с Русия

Върви битка колко процента да е руският и колко - американският газ в "Балкански поток"

Политика
12:30 - 07 Февруари 2020
8825
Само в Lupa.bg: Разчистването на олигарси у нас свързано с Русия

Крупните бизнесмени и олигарси у нас, които в последно време са на прицела на прокуратурата и властта, са свързани с онази част от руската бизнес върхушка, която в момента Владимир Путин разчиства в Русия. Така геополически анализатори обясниха пред Lupa.bg динамичните процеси, които текат у нас.

Те обърнаха внимание на факта, че нашите бизнесмени, които вече са в немилост, са имали вземане-даване с техни колеги в Русия, които са „от котилото на Медведев“. На 15 януари обаче Путин прие оставката на бившия премиер Дмитрий Медведев и цялото правителство и подмени политическия елит на страната. А заради тесните икономически връзки между нашите две страни този процес нямало как да не резонира и на родна почва.

„Истинската чистка в Русия предстои. Някъде до пролетта това ще се види с просто око, засега се правят подготвителни действия“, предупредиха запознати. И подчертаха, че в България скоро ще бъдат отсвирени още няколко олигарха, защото това било неизбежно.

„Властта в България е различна от властта в Русия и от тази в Америка. Но едно е ясно – ако искаш да изпитваш комфорт в креслото на властта, от време на време трябва да даваш свидна жертва някой олигарх. Хем е полезно, хем е възпитателно“, беше лаконичният, но образен коментар на процесите.

А т.нар. тупордии и скандали у нас били, за да помни Борисов, че много лесно може да бъде дестабилизиран.

Този процес имал и втора сюжетна линия. Големият проблем на българския премиер всъщност бил как да го оставят на мира – тъй като той трябвало да уведоми новия руски министър-председател Михаил Мишустин какъв точно ще е процентът руски газ в тръбата на Балкански поток. Разговорите по този въпрос се водели в момента, а именно - какъв да е делът на руския и какъв - на американския газ. 

„Ако Борисов успее да реши проблема с тръбата, той ще излезе сух от тая вода, която тече отвсякъде“, обясниха анализаторите.

Така, ако българският премиер успее да стабилизира отношенията си с Москва и в същото време угоди на американските бизнес интереси, ще има още една спокойна година, за да завърши успешно мандата си.