Само в Lupa.bg: Разпитват Гешев в прокуратурата като свидетел

Главният прокурор е с имунитет и може да не се яви в СГП, обясни юристът Даниел Божилов

Крими
17:30 - 19 Май 2023
6578
Само в Lupa.bg: Разпитват Гешев в прокуратурата като свидетел

Главният прокурор Иван Гешев ще бъде разпитан в Софийска градска прокуратура като свидетел. Той може да откаже да се яви, тъй като Законът за съдебната власт му позволява това. Няма процесуална принуда, която да го накара да отиде на разпит. Обвинител №1 е с имунитет и затова може да се яви в прокуратурата единствено като свидетел и то, ако има желание да го направи. Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

"Редовите граждани са длъжни да се явят на разпит, но не и лицата с имунитет. Обикновените хора ще ги арестуват, за да бъдат разпитани. Това не важи обаче за главния прокурор. От това правило прави изключение случаят, когато е обвиняем", разясни Божилов. 

Според него Иван Гешев ще продължи да е главен прокурор, тъй като няма да има достатъчно гласове от ВСС, които да го свалят от поста. В момента Съдебният съвет се представлява от 20 магистрати, тъй като трима души са го напуснали. Най-вероятно 11 кадровици ще гласуват против него - петима съдии и шестте прокурори, които му поискаха оставката миналия петък. 

Процедурата за свалянето на обвинител №1 не може да започне другата седмица, тъй като излиза в отпуск. Напълно е възможно да остане на поста си, предположи Божилов.  

Иван Гешев е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние. Проверката е във връзка с негови изявления от този понеделник.

Главният прокурор съобщи вчера, че излиза в отпуск по лични причини.