Само в Lupa.bg: Разследват общинар в Бургас за връзки с Митьо Очите

Помагал в хотелиерския бизнес на наркобоса

Новини
15:40 - 10 Септември 2024
2392
Само в Lupa.bg: Разследват общинар в Бургас за връзки с Митьо Очите

В Бургас тече проверка на човек в общината, който според оперативната информация, е помагал на Димитър Желязков с незаконни действия, свързани с хотелиерския бизнес на Митьо Очите. Lupa.bg научи, че проверката е започнала в София, като от съображение за сигурност работата се пази в оперативна тайна от ченгетата в Бургас.

По наша информация става дума за хотел, който Митьо Оичте е трябвало да загуби заради невърнат кредит. Въпросният служител съдействал така, че нещата да се потулят. Става дума за далавера с офшорни компании, с които крими героят успява да избегне строгостта на закона.

Криминалистите твърдят пред Lupa.bg, че несебърският наркобос е започнал да инвестира парите от дрога и проституция в легален бизнес, чрез който предлага апартаменти по морето.

Медията ни разбра, че именно заради проблемите със заемите у нас, за момент Димитър Желязков изкарва този бизнес и извън границите на родината.

Димитър Желязков се води собственик на дребен бизнес, в който няма и повод от милионите, превъртани през офшорките. Чрез фирмата му "Агро Стил 2005" той разполага със стотици декари ниви в села край Бургас. Дружеството дори спечели проект на фонд „Земеделие“ за засаждане на огромен лозов масив, чиято продукция ще се отглежда биологично. Добитото органично грозде впоследствие трябва да се изнася в Западна Европа.
Реално обаче най-огромните инвестиции на Митьо Очите са в туризма.

Делото срещу организираната престъпна група на Димитър Желязков - Митьо Очите, което се прехвърля между съдилищата в София и Бургас вече година и половина след закриването на спецсъда, трябва да се гледа от Софийски градски съд (СГП).

Според обвинителния акт Митьо Очите е ръководил група, изнудвала таксиметрови шофьори и погребални агенти чрез заплахи и палежи на офиси и имущества. Освен това бандата е държала и част от разпространението на наркотици по Южното Черноморие. За същото престъпление Очите и 16 негови авери признаха вина в далечната 2008 г. и излежаха присъди по споразумение.

Обвинението за новата банда е, че е действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг. Подсъдими по делото, наред с Очите, са дъщеря му Станислава, Карен Ованисян, Йордан Въчев, Иван Найденов, Иван Пишиев, Калоян Колев, Радослав Николов, Венцислав Христов, Андрей Андреев, Пейко Янков и Пламен Петков. През лятото на 2018 г., когато полицията задържа повечето от членовете на групата, Митьо Очите се оказа в Турция и по искане на нашите власти бе екстрадиран.