Само в Lupa.bg: Ремонтът на правителствения Фалкон струва 300 бона

Общество
18:00 - 21 Юли 2020
2663
Само в Lupa.bg: Ремонтът на правителствения Фалкон струва 300 бона

300 хиляди лева излиза ремонтът само на един компонент от правителствения самолет с марка "Десо Фалкон 2000", с който премиерът Бойко Борисов отново лети, научи Lupa.bg. През февруари, когато машината за пореден път аварира, отново влезе за поправка - заради развален сегмент от автопилотната система.

Тогава се заговори отново за купуването на нов самолет за нуждите на държавните мъже, защото освен фалкона премиерът Борисов, президентът Румен Радев и шефката на Народното събрание Цвета Караянчева, разчитат само на другия - Еърбъс, който също не е в особено завидна форма, макар и досега да не е преживявал особено значими повреди. 

Фалконът досега бе общо 5 пъти на ремонт, за които "Авиоотряд 28" е дал не по-малко от 1 милион лева от бюджета си, при това за последните 2 години. Въпреки това редица авиоексперти се обявиха против решението да се купува нова машина. Така през март официално от кабинета чрез транспортния министър Росен Желязков излязоха с позиция, че поне засега първите мъже остават с наличните самолети. 

Междувременно беше пусната обществена поръчка за ремонт на фалкона, която според справката на Lupa.bg е била завършена точно преди 1 месец - на 24 юни и е била парафирана от шефа на авиоотряда ген. Тодор Коджейков. 

От документацията по тръжната процедура става ясно, че само 1 човекочас за ремонт на малкия самолет гълта точно 1260 лева. За последно при по-голямата повреда на колесниците на машината, тя бе закарана в хангара в Швейцария и откара там цели 3 месеца, което според нашите данни е коствало около 80 часа работа на различните специалисти по самолета или около 300 бона, без да се брои самият транспорт на аероплана. 

Очаквано, обществената поръчка е спечелила TAG Maintanance Services, която е основната компания на производителя Dessault, а оферти са били изпратени от още няколко, но с далеч по-високи ценови параметри. Тук можете да се запознаете с конкретните компоненти на офертата за по-нататъшните ремонти на правителствения самолет.