Само в Lupa.bg: Роднински назначения побъркаха БАЕЗ

Работи ли изпълнителният директор Гълъбин Гълъбов за застрахователен бос, питат в държавната агенция

Куриози
12:36 - 17 Февруари 2023
12212
Само в Lupa.bg: Роднински назначения побъркаха БАЕЗ

Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) се тресе от поредното роднинско назначение, алармира източник на Lupa.bg.

Бойка Василева, назначена от изпълнителния директор и председател на УС на държавния застраховател Гълъбин Гълъбов за зам.-председател и член на Управителния съвет, пробутала своя племенница за шефка на отдел „Администрация“.

Това е очеваден конфликт на интереси, коментира източникът на Lupa.bg. Пред служителите в непринуден разговор парашутистката се изпуснала за „леля Бойка“, която вече ѝ се пада шефка…

Драмите в БАЕЗ обаче се свършват дотук – според служители биг босът Гълъбин Гълъбов, който преди време работил в голяма застрахователна компания, и до момента върши услуги на бизнесмен, в миналото свързан с ръководството на ДАНС.

Заключението експертите правят на база сделките, които минават през държавния застраховател.

Наскоро висши служители, близки до Министерството на икономиката, предупредиха за лавина от беззакония, корупционни практики и лобизъм в агенцията за експортно застраховане.

Според тях служебният икономически министър Никола Стоянов, преди да стане ясно, че ще продължи да заема поста и във втория кабинет на Гълъб Донев, буквално съсипал дейността на БАЕЗ с рокади за отмъщение, при които набутал некадърни калинки на високи позиции.

Министърът махнал старите ръководни кадри и назначил свои протежета, близки Цветан Цирков, отдел „Управление и преструктуриране на държавното участие“, дирекция „Индустриални отношения и управление на държавното участие“ към Министерство на икономиката.

Куриозното е, че двамата нови шефове в Управителния съвет на БАЕЗ Бойка Василева и Владимир Георгиев са махнати от Българската банка за развитие (ББР). Под сурдинка се говори, че причината била некомпетентност, официално обаче е по взаимно съгласие.

Агенцията е 100% държавна и е с огромен капитал – 10 000 500 лева, разпределен в 100 005 поименни безналични акции с номинална стойност 100 лева всяка една, затова и апетитите към нея не стихнат.

Рокадите са направени като отмъщение към бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която миналата година предприе смени на върха в БАЕЗ. В последните размествания служителите виждат реваншизъм, защото именно Нинова уволни Никола Стоянов като шеф на борда на ВМЗ-Сопот в началото на юни 2022-а.

На челната снимка: Шефът на БАЕЗ Гълъбин Гълъбов дължи отговорли на доста неприятни въпроси