Само в Lupa.bg : Санкции за "Балкански поток" няма да има

Актуални новини
14:30 - 29 Юли 2020
4070
Само в Lupa.bg: Санкции за "Балкански поток" няма да има

Ако „Балкански поток” бъде продължен и се построи, санкции за България няма да има! Аз не виждам как и на какво основание САЩ ще наложат санкции на проект, който не е „Турски поток”. Абсолютно съм сигурен в това, категоричен съм!

Това прогнозира пред Lupa.bg енергийният експерт Христо Казанджиев. Той съобщи, че в момента има известно забавяне на темпото заради коронавируса, но строителството на проекта върви.

В средата на юли американският държавен секретар Майк Помпео се закани САЩ да наложат санкции на всички компании, които са свързани с изграждането на "Турски поток". След тази заявка редица анализатори тук предрекоха, че това е краят и на „Балкански поток”. Днес обаче премиерът Бойко Борисов изненадващо отиде с джипа да инспектира строителството на проекта. И подчерта дебело, че това е просто  „газова инфраструктура на България”.

„Вярно, че през „Балкански поток” минават огромни количества руски природен газ, но също така може да минават и огромни количества азербайджански газ. Като погледнете трасетата – „Балкански поток” и „Набуко Запад” имат почти сходни трасета. С тази разлика, че „Набуко” минаваше през Румъния, а този минава през Сърбия”, коментира още Христо Казанджиев.

Експертът обясни, че газопроводът може да се използва много ефективно за доставки от други източници, освен Русия.

„Американците ясно подчертаха – слагаме санкции на фирмите, които участват в строежа на „Турски поток” 2! Кои са тия фирми – да си направят сметката, но аз съм 100% сигурен, че не се касае за България”, категоричен беше Христо Казанджиев.