Само в Lupa.bg: САЩ може да нямат избран президент още 1 месец

САЩ
17:00 - 05 Ноември 2020
4544
Само в Lupa.bg: САЩ може да нямат избран президент още 1 месец

Светът е вперил поглед в САЩ, откъдето чака новината кой е следващият американски президент - досегашният Доналд Тръмп или кандидатът на Демократическата партия Джоузеф Байдън. Но янките може да не излъчат името му чак до декември, сочат най-новите анализи на политолозите отвъд Океана. Защото историята от 2000 г. вече се повтаря. Тогава Ал Гор спечели вота, но загуби Електоралната колегия заради Флорида, която натежа с един мандат в полза на Джордж Буш и така след едномесечно повторно броене на бюлетините, чак на 12 декември САЩ обяви официално, че републиканецът е станал президент. 


Буш измъкна от Гор победата, въпреки че демократът обра популярния вот 

След вчерашното инфарктно броене на вота в 7 щата, които и към настоящия момент се оказват "на кантар" за двамата кандидати, анализаторите се застраховат, че изненадите тепърва предстоят. И макар Байдън електорално да е по-натежал според последните данни, Тръмп вече задейства същите механизми, каквито правният екип на Буш изстреля преди 20 г., за да оспори многомандатната Флорида и да спечели вота. Съдилищата в Уисконсин, Мичиган, а скоро и в Пенсилвания, вече са атакувани от републиканските юристи и ще искат ново броене на протоколите заради изключително тесния марж между претендентите. 

Бюлетините, пуснати по пощата, наброяващи над 2,5 милиона, пък се оказаха голямата въпросителна за Пенсилвания, която беше извела Тръмп вчера до безспорна победа с 20 гласа електорална тежест, но със старта на отварянето на изборните книжа, пратени дистанционно от избирателите, разликата с Байдън започна стремглаво да се топи. Именно този щат може да се окаже голямата ябълка на раздора в настоящия изборен процес и да се стигне до сценария с Флорида, при който едва 0,5% (в рамките на статистическата грешка) преднина направиха Буш-младши президент. 

Вчера и редакцията на Lupa.bg категорично ви информира, че Аризона е загубена от Тръмп, но там все още е възможно обръщане заради малката разлика и все още продължаващото броене на бюлетините. Подобна е ситуацията и в Джорджия, Северна Каролина и Невада. Дори Аляска, с нейните 3 гласа, която няма съмнение, че е в ръцете на Тръмп все още стои оцветена в сиво заради неготови протоколи от вота. 

Всъщност за Байдън сега е достатъчно вече само да спечели Пенсилвания, която традиционно е оцветена в синьо, но този път изненада дори социолозите, за да оглави Белия дом. Докато за Тръмп залогът е доста по-сложен и пътят към победата минава през Пенсилвания+Северна Каролина+Невада, за да достигне заветните 270 електорални гласа. Това са и трите щата, в които маржът между него и кандидата на демократите е между 0,2 и 2 процента.