Само в Lupa.bg: Съветник на Румен Радев спасил кожата на главсека на МВР

Николай Копринков е накарал президента да остави на работа Петър Тодоров

Политика
16:24 - 05 Януари 2023
9514
Само в Lupa.bg: Съветник на Румен Радев спасил кожата на главсека на МВР

Съветникът на президента Николай Копринков е спасил от отстраняване главния секретар на МВР. Той е ходатайствал пред Румен Радев да го задържи, тъй като е негов избор. Държавният глава го е послушал, за да не урони авторитета си, научи Lupa.bg от източници в полицията.

През ноември Петър Тодоров подаде оставка след катастрофата с ранени полицаи на входа на София. „Преследването се е случило при хотел „Ихтиман“. Там е бил направен опит от страна на полицейски служители да бъде спрян бус със софийска регистрация, а шофьорът не се е подчинил и е продължил в посока София. На входа на столицата бусът е бил препречен от автомобил на специализираните полицейски сили. Шофьорът на буса, който е превозвал мигрантите, не спира и се блъска в полицейския бус, а вследствие на това полицейски служител е в тежко състояние с опасност за живота“, обясни преди време говорителят на главния секретар Иван Гешев Сийка Милева.

Петър Тодоров всеки ден обещава напредък в залавянето на каналджии и бежанци. Такъв обаче няма, след като наши полицаи помогнаха само за месец на близо 2000 бежанци да стигнат границата ни със Сърбия.

„Каналджиите могат да бъда проследявани и подслушвани, но това не се прави. Полицаят каналджия от СДВР, който вчера бе хванат с 31 афганистанци и който призна, че не за първи път превозва мигранти, е можело да бъде вербуван, за да се разкрият каналджийските схеми, както и хората, участващи в тях на по-високо ниво. Вместо това Петър Тодоров се хвали с инцидентни случаи по залавянето на бежанци и трафиканти. Главсекът е просто един фигурант. Бива го само да представя новите кадри в МВР. Отсъства всякаква оперативност в работата му”, коментира пред медията ни бивш полицейски шеф.

Петър Тодорв стана главен секретар благодарение на Николай Копринков. Той е негов градски, както и Атанас Илков, който измести Венцислав Кирчев от Националната полиция. Името на Атанас Илков се свързва с провалената акция в Лясковец, при която Петко Стрелеца уби баретата Емил Шарков.

Копринков имал мераци МВР шефовете да са живели и работили в Пловдив и околностите. Атанас Илков е от пазарджишкото село Величково и е бил зам.-шеф и шеф на пловдивската полиция. Петър Тодоров е бил  началник на Първо районно управление в града под тепетата. Иван Демерджиев също е избиран по признак местоживеене. Самият той поне 20 години работи като адвокат в Пловдив.

Копринков не е завършил школата в МВР, нито е учил в полицейско училище, подобно на Цветан Цветанов. Той има бакалавърска степен по „Физическо възпитание“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през 2004 г. По-късно завършва магистърска степен в три специалности: „Управление на социално-педагогически дейности с деца и юноши“ (2008 г.), „Политики и стратегии в публичната администрация“ (2008 г.) и „Защита на информацията“ (2010 г.)