Само в Lupa.bg: Сексуални хищници дебнат децата ни

Общество
20:50 - 17 Ноември 2021
4135
Само в Lupa.bg: Сексуални хищници дебнат децата ни

Сексуални хищници дебнат децата ни, новини за разкрити педофили са ежедневие, а достъпът до опасни сайтове вече е толкова лесен, след като дори училището за първолаците вече е онлайн. На този фон как да спасим малчуганите от извратените щения на уроди, които дебнат зад фалшиви профили в глобалната мрежа, пита Lupa.bg?

ECPAT, най-голямата мрежа от неправителствени организации в света, фокусирана единствено върху прекратяването на сексуалната експлоатация на деца, днес публикува резултатите от нови качествени и количествени изследвания, проведени сред хора над 18 години в осем държави-членки на Европейския съюз: Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания и Швеция.

Изследването изследва обществените познания и отношението към безопасността на децата онлайн, как това се пресича с опасенията за поверителността.

Основните констатации от количественото изследване включват:

• 73% от възрастните вярват, че децата не могат да влязат в интернет, без да се обърнат към тях възрастни, които искат да им навредят.

• Това са 77% респонденти жени и 69% мъже.

• 76% от респондентите са готови да се откажат от част от личната си поверителност онлайн, за да позволят автоматизирани технологични инструменти да сканират и откриват изображения на сексуално насилие над деца и откриване на други форми на сексуална експлоатация на деца.

• Почти 7 от 10 души смятат, че така или иначе няма много поверителност онлайн, ако изобщо има такава. Тези, които вярват, че онлайн поверителността не съществува (68%), значително превъзхождат тези, които вярват, че съществува (25%).

• 68% от респондентите в осемте държави подкрепят плановете на Европейския съюз за въвеждане на ново законодателство за включване на инструментаиеум за разкриване на материали за сексуално насилие над деца от частни компании (Италия (75%); Испания (75%); Холандия (72%)).

Резултатите от изследването са до голяма степен последователни във всичките осем страни.

Важна констатация в качественото изследване

• Повечето респонденти в групите за качествени изследвания не са знаели, че съществуват инструменти за  хаш разпознаване за справяне с онлайн материали за сексуално насилие над деца или че са разработени инструменти за борба с груминг. След като участниците научиха за тези инструменти, те бяха ядосани, че не се използват и не се включват непрекъснато.

Участниците в тези групи се придържаха към това мнение, дори когато им беше казано, че техните данни могат да бъдат сканирани, за да постигнат това.

За по-нататъшно разглеждане

• Значението за ЕС на гарантирането на правата на децата в дигитална среда е ясно отразено в текущите процеси в ЕС, но и не само там; Закона за цифровите услуги, предложение за законодателство за откриване, премахване и докладване на CSAM като част от Стратегията на ЕС за по-ефективна борба срещу сексуалното насилие над деца и Стратегията на ЕС за правата на детето.

Въпреки това самата Комисия посочва необходимостта от подобряване на координацията и осигуряване на съгласуваност в защитата и борбата със сексуалното насилие и експлоатация на деца.

• Във всички тези процеси изслушването и отразяването на общественото мнение остава централно място в работата на институциите на ЕС. Въпреки това сложността и обхватът на процесите може не винаги да са достъпни за обществеността. ECPAT предлага това изследване като принос към усилията за изграждане на по-ефективна борба срещу сексуалното насилие и експлоатация на деца.

История

Поръчано от ECPAT International в партньорство с Defense for Children – ECPAT Холандия, количественото изследване е предоставено от YouGov, базирано на представителни групи от възрастни (18+) в изброените по-горе държави. Общият размер на извадката е 9410 възрастни, участващи във Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Швеция, Германия, Италия, Унгария, Полша, Испания. Работата на терен беше извършена между 2-ри и 11-ти септември 2021 г.

Проучването беше проведено онлайн. На цифрите е дадена равномерна тежест за всяка страна, за да се получи „средна“ стойност. Качествените данни бяха събрани в 7 държави (всички държави по-горе без Швеция) чрез онлайн Remesh сесии с 210 души. Това беше направено през първата част на 2021 г. в рамките на 4 месеца от Ourageous Company.

Методология на изследването – налични са набори от данни за 8 държави. Има и обединен набор от данни за ЕС. Всички цифри от количествените данни са от YouGov Plc. Общият размер на извадката е 9 410 възрастни, участващи във Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Швеция, Германия, Италия, Унгария, Полша, Испания. Работата на терен беше извършена между 2-ри и 11-ти септември 2021 г.

Проучването беше проведено онлайн. На цифрите е дадена равномерна тежест за всяка страна, за да се получи „средна“ стойност. Качествените данни бяха събрани в 7 държави (всички държави по-горе минус Швеция) чрез онлайн сесии на Remesh с 210 души. Това беше направено през първата част на 2021 г. в рамките на 4 месеца от Ourageous Company.

Тези констатации следват промените в края на 2020 г., когато новият регламент regulation в Европейския съюз постави технологични компании, внедряващи специализирани инструменти за доброволно откриване на материали за сексуално насилие над деца, в правно несъответствие с Директивата за поверителност в електронните мрежи e-Privacy Directive.

В резултат на това някои технологични компании спряха да сканират за изображения на сексуално насилие и експлоатация на деца, водещи до огромни последици. Беше прието временно споразумение temporary agreement, което позволява на технологичните компании да възобновят сканирането, но все още някои не са го направили.

1)      1) В момента Европейският съюз проучва дали да създаде ново законодателство, което да задължи доставчиците на онлайн услуги (например платформи за социални медии) да използват автоматизирани технологични инструменти за откриване и маркиране на признаци на онлайн сексуална експлоатация и злоупотреба.

Тези инструменти непрекъснато ще проверяват личната активност на всички потребители на платформата, търсейки признаци на онлайн опити за сексуална експлоатация и злоупотреба. Тази автоматизирана технология обаче означава, че потребителите се лишават от част от личната си поверителност, тъй като инструментите сканират всякакви изображения и съобщения, за да защитят децата.

2)      Oпределения

• Хеш разпознаване – Инструментите за откриване на материали за сексуално насилие над деца (CSAM), базирани на хеш, сравняват потребителско изображение с известен вече CSAM, за да се види дали има съвпадение. Изображенията не се сравняват директно, а с хеш стойности, които се генерират както за потребителското изображение, така и за отделния CSAM. Хеш функцията е общ термин за всяка функция, която преобразува входа (например текст, изображение) в изход с фиксиран размер, който е известен като хеш стойност. Хеш стойността е поредица от буквено-цифрови знаци, считани за „пръстов отпечатък“ на изображението. Две хеш стойности, които са идентични една с друга, показват две идентични изображения.

• Технологиите за откриване на груминг (GDT) помагат да се определи дали детето бива подготвено за сексуално насилие. Обикновено тези технологии се обсъждат във връзка с текстови разговори, тъй като описаното приласкаване на деца често се извършва на платформи за съобщения. GDT обикновено приемат формата на детектори на ключови думи или по-усъвършенствани техники, базирани на ML (машинно обучение). Въпреки това, някои анализи на метаданни могат да се използват и за допълване на процеса на откриване на груминг.

Относно ECPAT International

ECPAT е международна организация със 122 членове в 104 държави, които координират изследвания, застъпничество и действия за прекратяване на сексуалната експлоатация на деца.

ECPAT участва в многостранно и многосекторно сътрудничество, като работи с правоприлагащи органи, организации от частния сектор и правителства по целия свят за предотвратяване на бъдещи сексуални престъпления срещу деца. ECPAT разглежда този проблем във всичките му аспекти, включително сексуалната експлоатация на деца чрез проституция; трафик; ранен и принудителен брак на деца и сексуална експлоатация на деца онлайн.

От 2020 г. ECPAT изпълнява Project Beacon, кампания за информация и застъпничество, фокусирана върху технологиите и правата на децата в ЕС.