Само в Lupa.bg: Семейството на майор Терзиев взима най-много 500 000 за гибелта му

Новини
15:55 - 24 Юни 2021
6625
Само в Lupa.bg: Семейството на майор Терзиев взима най-много 500 000 за гибелта му

Семейството на загиналия при авиокатастрофата с МиГ-29 майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево" ще получи обезщетение от най-много 500 000 лева, при това ако Министерството на отбраната не реши да отчисли част от сумата и ако застрахователят изплати пълния й размер. Застраховката "живот" е с лимит на отговорност от 1 милион лева, но ще е прецедент изплащането й 100%.

Това става ясно от полици, сключени от бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов чрез постоянния секретар по отбрана Антон Ластарджиев. Застраховките са били сключени при тези условия след 1 март тази година, когато са изтекли предишните, отново с фирмата "БулИнс", сочи справката на Lupa.bg

Какво се случва със застраховката на самия самолет? 

Според документацията, застрахователната премия е в размер на малко над 8800 лева, а парафите за това са сложени в началото на февруари. 

Така за причинени неимуществени вреди за едно застрахователно събитие лимитът на отговорност е 300 000 лева. Толкова е и за причинени имуществени вреди. Тук обаче има и уловка - тези суми са за едно застрахователно събитие, каквото е падането на изтребителя. В случай, че през годината има и други инциденти, компанията, поела лимитите, плаща само до 15 милиона лева общо. Така самолетът, струващ около 5 милиона долара, надали ще бъде платен за повече от 300 бона.