Само в Lupa.bg: Шашма с данните за ваксинираните заболели

Здраве
16:20 - 21 Октомври 2021
9532
Само в Lupa.bg: Шашма с данните за ваксинираните заболели

Данните за заразените, хоспитализирани и починали ваксинирани пациенти в официалния правителствен интернет портал са манипулирани, установи проверка на Lupa.bg. Според информацията, попълнена там, има 17 деца на възраст между 12 и 18 години, които са били надлежно имунизирани с една или необходимите две дози, но сред тях има 3 момичета, ваксинирани с неразрешените за младежи векторни препарати. 

Официално у нас на децата се поставят само и-РНКовите препарати "Спайквакс" и "Комирнати" съответно на "Модерна" и "Файзер".

В България обаче има 3 момичета и то само за последните 10 дни, регистрирани като заразени след преминал курс и "Ваксзеврия" на "АстраЗенека", и еднодозовата "Янсен". И трите са вписани в последната седмица, като и трите са на възраст 17 г.  

"Децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксините на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие", гласи официалната разпоредба на МЗ. 

Освен това след първите съобщения за дълбоковенозни тромбози, предизвикани и от двете ваксини, излезли още през февруари тази година, векторните препарати не се препоръчват за жени в детеродна възраст и за тях изборът е предимно и-РНК-ови игли.

Не е ясно дали в тези случаи става въпрос за недоглеждане при попълването на данните, или за фалшиви сертификати с реален кюар код, издаден от медицинския специалист.

Прави впечатление още една справка на медията ни. Само за последните 10 дни в системата са регистрирани странни пробиви на ваксинирани ученици от най-ниската възрастова група - 12-14-годишни. Те са на две момчета и едно момиче, като и тримата са с поставени 2 дози "Комирнати".