Само в Lupa.bg: Шефът на АЕЦ „Козлодуй“ с отнет допуск заради катастрофа?

Заместникът с достъп до секретна информация за централата – в продължителен  болничен

Политика
18:00 - 01 Декември 2022
5585
Само в Lupa.bg: Шефът на АЕЦ „Козлодуй“ с отнет допуск заради катастрофа?

Шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Георги Кирков все още няма допуск до секретна информация най-вероятно заради катастрофа от 2013 г., предположиха пред Lupa.bg екперти в сферата на енергетиката.

Делото за инцидента се е гледало от Окръжен съд - Монтана и е за причинена средна телесна повреда. Преди дни е било прекратено заради изтекла давност. Вероятно заради приключилия процес на Георги Кирков ще се даде достъп до секретната информация на атомната централа. Това обаче все още не е станало. 

Достъп до тайните материали има Андрей Красночаров, който е член на Съвета на директорите на АЕЦ-а. Той обаче е в болничен от няколко месеца. Така че атомната електроцентрала работи на автопилот и никой не може да каже авариите колко са сериозни.

Според запознати от 20 г. VI блок на АЕЦ „Козлодуй” не се е развалял толкова често. Проблеми с него има от 2013 г., като те са през година.

Две чужди фирми се съревновават да доставят ядрено гориво за централата. Едната е американската „Уестингхаус“, другата - френската „Фраматом”.

„Уестингхаус“ произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ „Козлодуй“, ако бъдат лицензирани от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Внедряването на този тип касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ „Курчатовский институт“, който по договор с АЕЦ „Козлодуй“ въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол.

Украинските атомни електроцентрали вече са правили опити да работят с гориво на „Уестингхаус“, но се е оказало, че е невъзможно, тъй като не са били проектирани за използване на гориво тип RWFA.

В съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ, „Фраматом“ произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ „Козлодуй“ .

Ограниченията, наложени в отмененото решение на МС от 13 юли 2022 г., свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на практика биха могли да възпрепятстват участието на „Уестингхаус“ и изключват възможността „Фраматом“ да участва в процеса по диверсификация. 

Освен да доставя ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ „Уестингхаус“ напира да монтира у нас малки модулни реактори. Отпадъците от тях ще бъдат складирани на строящата се в момента площадка „Радиана“, научи Lupa.bg от свои източници. Наши енергийни спецове се опасяват, че американците не искат да излагат страната си на риск от ядрена експлозия при разработването на  модулите и за това предлагат на България.