Само в Lupa.bg: Шефът на КАТ-София връщал подаръци за пенсионирането си

Тенчо Тенев събра гости и колеги в тузарски хотел в Хасково

Любопитно
15:55 - 29 Септември 2022
13780
Само в Lupa.bg: Шефът на КАТ-София връщал подаръци за пенсионирането си

Близо 200 души са присъствали на партито на Тенчо Тенев по случай пенсионирането му в парк хотел "Зелена Европа" в Хасково. Подаръци обаче той не е получавал, тъй като частната охрана, която пазила гостите, е връщала даровете за бившия вече началник. 

Ексвътрешният министър Бойко Рашков, който върна Тенев в КАТ-София, не е бил сред гостите. Служителите на Пътна полиция са давали по 50 лв. за партито, като парите са били за хотела. 

Още през август Тенчо Тенев започна да събира вещите си в шефския си кабинет. Тогава неговите подчинени заподозряха, че се подготвя за пенсиониране.

Днес той отново събра служителите си – поводът е 60-тия му юбилей. Той се извини на тези, които са се чувствали недооценени от него. Заявил е, че винаги ще помага на службата, довериха пред Lupa.bg катаджии.

Миналата година през октомври бившият вътрешен министър Бойко Рашков върна Тенев в КАТ. Преди това той работи около година като началник на сектор „Охранителна полиция“ в Асеновград. На 11 май обаче, в последния ден от мандата на правителството на ГЕРБ, той беше арестуван при акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ и обвинен за престъпления по служба, свързани със сключени договори за дарения за 10 500 лева.

Според обвинението той е нарушил вътрешните правила за сключване на договори за районното управление в Асеновград, като избирал изпълнителите, без да има такова право. Освен това Тенев беше обвинен и за незаконно държане на 554 патрона.

Разследващите обясниха тогава, че Тенев избрал две фирми, които да оборудват сградата на районното управление в Асеновград с видеокамери, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да ремонтират полицейските коли. Фактурите били издавани на общината в Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на общината. Полицейският шеф избирал доставчиците сред свои близки и познати, а цените били надвишени по негови указания.

Тенев беше задържан за 72 часа, след което излезе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, но не беше отстранен от служба.

Работата на Тенев в МВР започва от Димитровград, а през 2008 г. беше назначен за зам.-шеф в столичния КАТ. През 2011 г. той беше освободен, но заведе дело и Върховният административен съд го възстанови. Тенев стана шеф на пътната полиция в София по време на служебното правителство на Георги Близнашки. После беше освободен от  вътрешния министър Цветан Цветанов. Тогава обаче спечели дело и се върна в "Пътна полиция".