Само в Lupa.bg: Шефка на БНТ мизерства

През ключалката
18:00 - 25 Април 2019
11767
Само в Lupa.bg: Шефка на БНТ мизерства

Бившата шефка на БНТ Лиляна Попова мизерства и е потънала в заеми, научи Lupa.bg от разтревожени нейни познати. Най-често обаче журналистката взимала пари от приятели и някогашни колеги, за да си купи бутилка ракия или водка.

Попова често може да бъде забелязана да се води в нездрав вид в градския транспорт, като обикновено слиза от тролея на спирката след ул. „Граф Игнатиев” или на Националната библиотека. Сутрин някогашният генерален директор на обществената медия все още изглеждала сравнително трезва, но мине ли 12 часа ясно си проличавало, че медийната шефка от края на 90-те е обърнала няколко чашки. Макар да се олюлявала понякога по улиците Лиляна Попова никога не проявявала агресия към хората и дори изглеждала много добродушна и миловидна.

Нейни някогашни колеги от БНТ и БНР обаче разкриват, че пари за ядене и за плащане на сметки можела и да няма, но за пиячка винаги намирала и все някой я съжалявал и й давал на заем.

Според слуховете журналистката си намерила държавна служба в архивите срещу доста скромно заплащане. Там обаче била съвестен служител и си вършела добре работата.

Лиляна Попова бе известна с това, че си позволяваше да идва подпийнала на работа в директорския кабинет на „Сан Стефано” 29. Тя оглави БНТ след конкурс през 1999 г. През декември 2001 г. Попова бе освободена предсрочно от поста от СЕМ, тъй като малко преди това парламентът промени Закона за радио и телевизия, като вкара изискването шефът на БНТ да има 5-годишен стаж в медията, а Лиляна Попова имаше стаж само като журналист в БНР.

През 1996-а, по време на правителството на Жан Виденов тя и още шестима журналисти от „Хоризонт” бяха уволнени от БНР. След като бе махната от „Сан Стефано”, Попова получи покана да стане главен редактор на партийния орган на СДС - в. „Демокрация”. Лиляна Попова обаче атакува решението на СЕМ пред Върховния административен съд и магистратите отсъдиха, че уволнението й е незаконно. След спирането на в. „Демокрация” Попова се върна на работа в БНР, а последните й дири водели към архивите, твърдят запознати.

Най-големият гаф по време на нейното управление беше, че БНТ не успя да покаже уникалното пълно слънчево затъмнение на 11 август 1999 г. Заради некадърност на нейни подчинени и липса на контрол прякото предаване в деня на затъмнението беше провалено. "Природният феномен – затъмнението – просветли състоянието, в което заварих БНТ, извади наяве болести, от които страда телевизията, като най-вече непрофесионализъм, гарниран с мания за величие", така Попова се извини на зрителите заради грандиозния гаф и незабавно уволни няколко отговорни служители.