Само в Lupa.bg: Шпионинът отец Васиан изпълнявал поръчка от Кремъл за Охридската архиепископия?

Свещеникът опитвал да отдалечи македонската църква от българската и да я подчини на руската

Политика
18:50 - 29 Септември 2023
7890
Само в Lupa.bg: Шпионинът отец Васиан изпълнявал поръчка от Кремъл за Охридската архиепископия?

Изгоненият предстоятел на Руската църква у нас отец Васиан Змеев шпионирал в Северна Македония. Неговата задача била да подчини Охридската архиепископия на Руската патриаршия. Той правил всичко възможно Светият синод да не признае македонската църква за автокефална, тъй като ще стане част от Вселенската патриаршия. Така ще се ограничи влиянието на руската църква, което нейните шпиони свещеници се опитвали да предотвратят. Това довериха пред в Lupa.bg духовници, близки до патриарх Неофит.

По думите им самият баща на нашата църква изпълнявал нареждане на Кремъл. Когато през 2017 г. архиепископ Стефан изпратил писмо до Светия синод с молба да даде благословията си Охридската архиепископия да стане автокефална, дядо Неофит не го направил. 

„Имало е среща относно молбата на архиепископ Стефан. Тя била свикана от волоколомския митрополит Иларион с посредничеството на ловчанския митрополит Гавриил. В Светия синод по това време бил и дядо Тихон, затова и той бил поканен. Присъствал е и човек, който да протоколира разговора, но Иларион му казал да си ходи. Той наредил на патриарха да не отговаря на искането на охридския архиепископ, защото с него ще се занимава руската църква. "Аз отивам сега в Скопие да се срещна със Стефан и да му обясня как стоят нещата", казал митрополит Иларион на патриарх Неофит". 

По време на срещата вратата не била затворена и разговорът бил чут от посетители в Светия синод, разказаха пред медията ни нашите източници.

Охридска архиепископия е поместна православна църква в Северна Македония, обособила се като самостоятелна църковна организация през 1945 година и самопровъзгласила се за автокефална църква на 17 юли 1967 година в Охрид, в рамките на тогавашна Югославия. До 2022 г. се намира под схизма, наложена от Сръбската църква, заради обвинения че се обявява за автокефална едностранно в разрез с православната църковна традиция без съгласие на „църквата-майка“ и в нарушение на утвърдения каноничен ред. През ноември 2017 година Светият синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, начело с архиепископ Стефан, се обръща с писмо до Светия синод в София с предложение да признае Българската православна църква  за своя църква-майка ако тя съдейства за вдигане на схизмата и нейното признание пред другите поместни православни църкви. На това предложение БПЦ реагира, но сдържано и дипломатично като не се съгласява с името „Охридска архиепископия“ и не допуска да влезе в евхаристийно общение с МПЦ едностранно поради липсата все още на признат каноничен статут и наличието на известен руски патриаршески натиск.