Само в Lupa.bg: Силвестър Сталоун продава картина на Папа Жан за $150 000

Легенди
17:10 - 12 Януари 2021
9444
Само в Lupa.bg: Силвестър Сталоун продава картина на Папа Жан за $150 000

Отишлият си без време от коронавирус в края на миналата година авангардист Папа Жан вече може да се смята за класик. Както често се случва с хората на изкуството, произведенията им започват да се ценят доста по-високо след края на земния им път. Доказателство за това е фактът, че холивудският ас Силвестър Сталоун, който е притежател на картина от българския художник, вдигна цената й от $120 000 на $150 000.

Промяната забелязахме на сайта "Лайв Окшъниърс", където екранният Рамбо е обявил за продан 155 предмета от своя бит и от многобройните продукции, в които участва през половинвековната си кариера. Сред купищата боксови ръкавици, якета и пистолети, картички с подпис и какво ли още не, фигурира и платното на нашенеца Иван Георгиев Николов, който е описан като Prince P. J. (Принц Папа Жан).

Акварелът днес се търгува за $150 000, като справка в сайта показва, че цената е актуализирана в последния ден на миналата година и се е покачила с цели 30 000 долара. Дали вестта за смъртта на Папа Жан е стигнала до САЩ и това е причината за промяната, остава въпрос на догадки.

Самият художник приживе се хвалеше, че Слай Сталоун му е платил 300 бона в щатска валута за картината, но вероятно сумата е десеторно по-малка, а талантът в типичния си стил преувеличава солидно. Папа Жан твърдеше още, че Сталоун му е предлагал 10 млн. долара накуп, за да вземе всичките му картини, което също едва ли отговаря на истината.