Само в Lupa.bg: Синдикатите на нож заради скандала с болничните

Властта принудила КНСБ да бойкотира протеста на 27 ноември

У нас
16:40 - 25 Ноември 2019
5180
Само в Lupa.bg: Синдикатите на нож заради скандала с болничните

Темата за плащането на болничните и желанието на управляващите да лишат гражданите от правото на полагаемо обезщетение отвори сериозен разлом между двата най-големи синдиката у нас. 

Въпреки че официално КТ „Подкрепа” и КНСБ обявиха обща воля за протест и защита правата на гражданите, ситуацията зад кулисите изглежда доста по-различна. Висши кадри от конфедерациите признаха пред Lupa.bg, че представителите на ГЕРБ в синдикатите се опитали да охладят страстите по взривоопасната тема.

„Имаше натиск върху КНСБ от страна на управляващите, затова те се отказаха да участват в протеста заради болничните”, обясниха синдикалисти.

Освен това от КНСБ правели намеци на колегите си от КТ "Подкрепа" да намалят темпото и "да не се заяждат" по деликатния въпрос с болничните обезщетения. Парадоксалното е, че хората на Пламен Димитров имат много повече експерти, но въпреки това те не са правили анализ на практиките в Европейския съюз относно изплащането на болнични.

За разлика от тях, КТ “Подкрипа” заплаши да напусне Тристранния съвет и обяви протест на 27 ноември от 11 ч. Към тяхното недоволство ще се присъединят и полицаите. „Всъщност, ние се надяваме на всички български граждани”, призовават от конфедерацията.

Предложението на КТ "Подкрепа" за реформа предвижда не първите три, а поне първите пет дни от болничните да се поемат от работодателите и обезщетението да е 100%, а не както досега – 70%.