Само в Lupa.bg: СКАНДАЛ - Къде е Васил Божков?

Общество
14:50 - 21 Август 2020
23356
Само в Lupa.bg: СКАНДАЛ - Къде е Васил Божков?

Близо 7 дни новият изгнаник-милиардер след Цветан Василев - Васил Божков се е покрил напълно. Ако допреди седмица олигархът в Дубай не спираше да залива социалните мрежи с надъхващи протеста призиви за бунт срещу властта, днес бизнесменът, по-известен с прякора си Черепа, е в онлайн неизвестност. Дали обаче няма да се окаже, че и физически Божков не е духнал в незнайна посока? Lupa.bg тръгна по следите на бившия хазартен бос чрез данните за лично притежавания от него луксозен самолет Bombardier 5000 Global. 

Оказва се, че въпреки всички медийни твърдения за последни полети на машината, купена от САЩ през 2015 г., през февруари и март тази година от Атина до Кавала, за които се предполага, че са организирани от сина му Антон след бягството на баща му в емирството, самолетът продължава да лети. 

На 6 август има регистриран полет от неизвестно летище към също неизвестна дестинация, продължил над 2 часа. За него, както и за последните 2 "официални" маршрута на летателния апарат, радарните данни са заличени. LZ-VBE, каквото е международното означение на самолета, явно не се намира в границите на ЕС, което означава, че е напуснал и Гърция. 

На 17 юни тази година шефът на Агенция "Главна въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев отнема лиценза на авиокомпанията-оператор на Божков "АВБ-2012", издаден 2 години по-рано. Както Lupa.bg многократно ви информира, срещу фирмата се водят редица дела от нейни бивши служители за некоректно заплащане. 

Мотивът на бившия агент на ДАНС Лешев да отнеме оперативния лиценз е, че превозвачът не може да предостави цялата налична документация за проверка, а това му е вменено по закон. От писмото, издадено от дирекцията, става ясно, че самолетът не просто не може да лети във въздушното пространство на България, но е сезирана и Европейската комисия, с което се забранява движението му и на територията на ЕС. Как тогава машината е напуснала Гърция и е летяла все още под кода LZ-VBE, собственост на AVB-2012 "Nove" Ltd. на 6 август тази година? И бил ли е лично притежателят й Васил Божков вътре, оставяме да отговарят компетентните органи, разследващи го по 18 обвинения до момента. 


"Дневник" на самолета от началото на годината