Само в Lupa.bg: След 5 г. борба ексдепутат от ГЕРБ отне монопола на НЗОК

Идеята на Семир Абумелих дълго не е била харесвана от управляващите

Топ
16:07 - 15 Юли 2019
4036
Само в Lupa.bg: След 5 г. борба ексдепутат от ГЕРБ отне монопола на НЗОК

Бившият депутат от ГЕРБ Семир Абумелих е автор на идеята за демонополизиране на Здравната каса, научи Lupa.bg. Той е чакал повече от 5 години, за да чуе новината, излязла от устата на здравния министър Кирил Ананиев, че НЗОК ще има свои конкуренти.

Семир Абумелих, който бе в здравната парламентарна комисия в 43-то НС, се опита да лансира предложението си за Касата пред своите хора, но те не са откликнали с ентусиазъм на него. Едва сега идеята му намира отзвук в ръководството на здравното министерство.

Добър пример за разбиване на монопола е Холандия, където здравеопазването е на много високо ниво. Хората избират къде да внасят здравноосигурителните си вноски, подобно на автомобилните застрахователи.

Идеята звучи многообещаващо, но дали е реализируема у  нас?!

Д-р Мими Виткова

Според Мими Виткова от Асоциацията на частните застрахователни фондове най-големият проблем е, че ще бъде въведена осреднена вноска, което ще намали парите в здравеопазването:

„Вноската се запазва осем процента и трябва отсега да е ясно, че тези осем процента в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за национален гаранционен фонд. От тях всяка една от компаниите трябва да задели технически резерви, за да може да покрива непредвидени разходи. На практика няма осем процента от реалния доход на всеки от нас да отидат там, където той е избрал. “

Д-р Иван Маджаров 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров също е скептичен за ефекта на демонополизирането на НЗОК. Той обърна внимание, че пациентът няма да може да избира кой да го лекува, защото това право е на фондовете. Според Маджаров трябва да има рамкови цени на дейностите в основния здравен пакет, в противен случай може да се наложи той да бъде оптимизиран.