Само в Lupa.bg: София се разпада след ремонтите

Икономика
16:20 - 22 Септември 2020
7312
Само в Lupa.bg: София се разпада след ремонтите

Броени седмици след шумно обявения край на редица ремонти по ключови булеварди в София, артериите вече се разпадат и жителите в районите отново ще се наложи да търпят прахоляк, кал и шум на багери, установи проверка на Lupa.bg. 

За разлика от АМ "Тракия", която се превърна в трън в очите на летовниците, разпаднала се в района на Стара Загора чак 15 години след построяването на участъка, столичните улици след ремонт "даянят" по едва месец-два преди да започнат проблемите, при положение, че проливен есенен дъжд още не е паднал над града. 

Най-пресният пример е от бул. "България", който бе пуснат частично преди месец. Днес вече се виждат пораженията от некачественото строителство. И докато асфалтът по пътните платна все още се държи и не се е напукал, то този на тротоарите вече пропада. Същото се отнася и за каменните блокове, наредени като цокъл край него. Явно фирмите-изпълнители и подизпълнители ще трябва наново да изрият цялата маса, за да вдигнат нови пешеходни зони. 

Същото се случва и с "Монтевидео" в кв. "Овча купел", който бележи и пускането на третия метролъч. Краят на ремонта му приключи съвсем скоро, но дефектите си личат от ден първи. Строители коментираха още при откриването му, че асфалтът е тънък като лист хартия, а вече го сравняват и с напуканно есенно листо.

За самото метро дори няма да споменаваме, защото още в деня на пускането му след редица отлагания, връзката между ж.к. "Хаджи Димитър" и с "Горна баня" аварира цели два пъти. Към днешна дата половината асансьори по новата линия, свързващи станциите с подземната железница не работят. Същото се отнася и за прясно монтираните автоматични врати за превенция на инциденти, които или не са настроени качествено да кореспондират с вратите на самите вагони, или са оставени огромни дупки между тях и парапета на перона, които шегобийци в мрежата наричат "специални портали за твърдоглави самоубийци". 

Не по-различна е обстановката и в кварталите, където лятото за живущите се превърна в кошмар ту заради разриване на земни маси, ту заради спирането на вода и ток за полагането на нови тръби и кабели. Видимите резултати и там се виждат, а тепърва започват мащабни ремонти в редица столични райони. В "Студентски град" и "Гео Милев" вече пропищяват от заложените срокове и очакват есенните дъждове дори да удължат агонията им.


Гражданската платформа "Спаси София" алармира за некачествени и бавни ремонти ежедневно. Ето как район "Оборище" посрещна учениците си на 15 септември. Всички тротоари са разорани и днес.