Само в Lupa.bg: Спипаха банда от летището, плячкосала £60 000

В товарачите са открити още скъпи вещи и маркови дрехи на стойност хиляди британски лири

Новини
15:40 - 28 Септември 2022
5688
Само в Lupa.bg: Спипаха банда от летището, плячкосала £60 000

Банда, съставена от товарачи на летище "София", беше заловена от полицията. В един от членовете й са открити 60 000 паунда в брой, както и още скъпи вещи, отново на стойност хиляди британски лири, научи Lupa.bg.

Ударът на униформените, които са извършили специализираната полицейска акция, е станал факт преди дни, а задържаните все още са в следствения арест на "Г. М. Димитров" в София.

Бандата, която е от една от фирмите, обслужващи товаро-разтоварните дейности на родния аеропорт, е действала отборно от известно време, но е имала неблагоразумието да задържи ценните неща и пари в домовете си. Групата е била съставена от четирима души, извършвали кражбите заедно, а след това уговорката е била плячката да се раздели по равно на някакъв по-късен етап.

Случаят се задълбочава, когато дама подава оплакване, че са й откраднати пари на стойност 15 000 паунда, които са били декларирани преди това - съответно те са и застраховани. Жената ги е оставила в своя чекиран багаж, който става обект на кражба от страна на хамалите. Парите изчезват, но оплакването не притеснило товарачите от "Суиспорт", които продължили най-безцеремонно да претърсват куфарите на заминаващите пътници.

Органите на полицията започват работа по сигнала, като униформените изпипали всичко до най-малките детайли. Стартирало е подслушване на телефонни разговори, вътрешни разпити и разследвания, а ударът дошъл най-ненадейно - по едно и също време в дома на всеки един от заподозрените, които сега ще бъдат съдени за кражба в особено големи размери.

В главатаря на хамалите били открити прословутите 60 000 британски лири, както и много скъпи часовници, кожени якета и различни маркови дрехи, които са били "придобити" в различни периоди на атаките на багажите на пътниците.

В края на август друга спецакция, но на Гранична полиция, извърши зрелищен арест на цяла смяна крадливи товарачи на багаж. Тогава в бандата са били открити многобройни ценни вещи - часовници, парфюми, очила, кожени якета, на стойност хиляди левове.

Зачестилите кражби на столичното летище са следствие на вътрешните реформи в сигурността, тъй като товарачите вече не са следени изкъсо, което ги кара да се чувстват с отвързани ръце. От няколко месеца вътрешните реформи направили така, че по самолетите вече не са поставяни камери и няма хора от сигурността (което вече е по ново споразумение), които да съблюдават за товаро-разтоварните дейности.

И към днешна дата наземните оператори на аеропорта са три - летище "София" ("СОФ Кънект"), "Суиспорт" и "Голдеър Хендлинг", чиито хамали извършват тези дейности.

Слухове гласяха, че заплатите са много високи, а за назначение рушветите са огромни, но това не отговаря на истината. Трудовите възнаграждения са все още твърде ниски за такъв вид физическа дейност, а плячките далеч не са като едно време, особено в летните периоди, когато чартърите в пътуващи все още руснаци и британци до Бургас и Варна са били много апетитни.

Войната в Украйна развали много от схемите на родните тарикати, работещи на морските ни летища, тъй като по онова време руснаците нямаха право да внасят валута над определена стойност, затова те я укриваха в своите чекирани багажи. Впоследствие нямаха основание да сезират органите, тъй като тяхната дейност е била незаконна и в разрез с разпоредбите за пристигащите у нас граждани на определени държави.