Само в Lupa.bg: Спряха да разследват стрелбата по Златко Баретата

Златомир Иванов знаел кой е искал да го надупчи, но не посмял да го сподели с ченгета

Ексклузивно
20:21 - 09 Август 2019
12058
Само в Lupa.bg: Спряха да разследват стрелбата по Златко Баретата

Разследването за стрелбата по Златомир Иванов - Златко Баретата пред Съдебната палата е преустановено и в момента никой не работи по него, научи Lupa.bg от криминалисти.

На 29 януари 2013 година преоблечен като клошар мъж се промъква в сградата, която е срещу стълбите на сградата на Темида. Той открива огън с автомат "Калашников", след който Златко Баретата е ранен в крака, прострелян е и негов гард. След атентата извършителят прави пожар и се измъква без проблем.

Lupa.bg научи, че криминалистите са си дали пас по случая, няколко месеца след стрелбата. Въпреки, че в района има много камери, те така и не се заели сериозно с казуса, защото си казали, че жертва на престъплението е криминална фигура. 

В крими средите се говори, че Златко Баретата веднага направил собствено разследване и знаел кой е открил огън срещу него. Предполага се, че покушението е заради неуредени наркосметки. 

Именно заради това Златомир Иванов отказал да насочва ченгетата към враговете си, като до ден днешен не се знае дали той е отмъстил за нанесената му болка.

29 януари 2013 г.: Охранители на Златомир Иванов изнасят простреляния с 6 куршума крими бос, а той сочи откъде е стреляно срещу него

Веднага след автоматния огън по бившия командос всички в крими средите помислиха, че нападението идва от най-големия враг на Баретата - Димитър Вучев - Демби, който бе основен свидетел срещу Златомир Иванов. Ченгетата проверили първо него, но той имал стабилно алиби, а всички разпитани техни общи познати казали, че Демби не би извършил подобно нещо.

Разследващите категорично заявяват, че по Баретата е стрелял истински професионалист, който вероятно е нает от много влиятелен наркобос. Извършителят не оставил нито една следа след покушението, а стрелбата била подготвяна месеци преди да бъде извършена.

Златко Баретата беше подсъдим за ръководене на престъпна група за наркоразпространение и получи 6 години и половина затвор. Заедно с него бяха осъдени още 10 души, които са участвали в групата. Други 10 души бяха оправдани, тъй като съдът прие, че няма достатъчно доказателства, че и те са били в групата. 

Стрелецът по Златко Баретата опожари "гнездото" си след атентата и успя да офейка