Само в Lupa.bg: Сриват половината къща на Божков на Витоша?

Общество
17:00 - 07 Юли 2020
4154
Само в Lupa.bg: Сриват половината къща на Божков на Витоша?

Минимум 1/3 от вила "Аглика" на Витоша, собственост на бившия хазартен бос Васил Божков, е на път да бъде срината и терените - върнати на държавата. Такива слухове се носят по коридорите на ДНСК от миналата седмица, научи Lupa.bg. Днес и столичният кмет Йорданка Фандъкова подкрепи съмненията за незаконност на къщата, след срещата си с главния прокурор Иван Гешев.

"Подробно геодезическо заснемане на вилата на Васил Божков и обектите около нея извършва Столична община. Проверката на хотел "Аглика" и други постройки, попадащи в имота на територията на парк "Витоша", е започнала миналата седмица". информира столичният кмет Фандъкова чрез фейсбук. Днес от Върховната административна прокуратура съобщиха, че са сезирали кмета на София да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила "Аглика".  

По указания от главния архитект на София арх. Здравков в момента за хотел "Аглика" и обектите около него се извършва подробно геодезическо заснемане от ГИС-София и е изискана цялата налична документация за сградите от собственика, както и копия от лесоустройствените проекти, специализираните планове и данни за строежите от дирекция на Природен парк „Витоша“. При установяване на незаконно строителство или незаконно поставени огради и съоръжения, ще се предприемат действия по премахването им, увери Фандъкова. 

По възлагане от Върховна административна прокуратура от днес започваме проверки на всички сгради и имоти, намиращи се в природен парк "Витоша" от страната на хижа "Алеко". По този повод днес проведохме среща с главния прокурор г-н Иван Гешев и началника на ДНСК арх. Иван Несторов, информира още Фандъкова.

Както Lupa.bg писа още преди няколко месеца, "Аглика" се шири на огромна площ, но още по-впечатляващи са декарите чиста борова гора, които би трябвало да са част от Природен парк "Витоша", а не на разположение в частни ръце според статута на планината.