Само в Lupa.bg: Стефан Янев възкреси скандала "Ин виво"

Лидерът на "Български възход" иска да бори демографската криза, не казва как

Политика
14:32 - 18 Август 2022
5798
Само в Lupa.bg: Стефан Янев възкреси скандала "Ин виво"

С твърдение, че "майката" на всички проблеми у нас е демографската криза лидерът на "Български възход" Стефан Янев тръгна към изборите на 2 октомври сам, не в коалиция, каквито спекулации се въртяха в пространството в последните дни.

На пресконференция за плановете си в БТА той очерта черна прогноза как страната е и с най-бързо изчезващата, и с най-застаряващата нация в света и затова трябвало всички - над 3 милиона души навън, но с български произход незабавно да получат наши паспорти, а вътре в България да се създадат стимули за насърчаване на раждаемостта. 

Без да даде ясна насока как може това да се случи и кои да са първите крути мерки на държавата за повишаване на броя българчета, родени у нас, неволно Стефан Янев обаче възкреси скандала "Ин виво" от 2008 г.

Тогава депутат от БСП предложи на дама с репродуктивни проблеми да й направи осеменяване, след като и ин витрото не работело при нея. Обществеността тогава гръмна с остри упреци срещу члена на здравната комисия по онова време д-р Емил Константинов от левицата и дори се наложи законодателният орган да излезе с извинение, отправено към публиката и конкретно към Сдружение "Зачатие". 

На пресконференцията си днес Янев заяви, че разкриването на нови работни места щяло да е фактор за борбата с ниската раждаемост, без да уточни къде и какви специалисти визира. Той не се позова нито на огромната ножица между столицата, където масово първото дете се ражда след 30-а годишнина, а рядко семействата се доближават до прираста с 3 и повече деца, и провинцията, където на места спад в раждаемостта изобщо няма. 

По този повод известният фотограф на политици и политически събития Веселин Боришев не се стърпя и публикува следната снимка с текст: "Как се решава демографска криза предизборно?
Много просто - ако нямате деца, ще ви ги направим!". 


Снимка: Веселин Боришев, фейсбук страницата: "О, спомняте ли си, госпожо"