Само в Lupa.bg: Строителни предприемачи препродават апартаменти и мамят с ДДС!

"Ужилените" в България вече са доста, прокуратурата действа мудно

Новини
11:00 - 17 Октомври 2023
51279
Само в Lupa.bg: Строителни предприемачи препродават апартаменти и мамят с ДДС!

Измамниците стават все по-изобретателни и правят всичко възможно, за да ти вземат парите. Понякога се оказва, че дори имаш и да им даваш. И тук не става въпрос за "ало измами", а за такива на доста по-сериозно ниво. Кражба, измама, или както искайте го наричайте, които се оказват, че не са приоритет за прокуратурата.

Такъв е случаят с фирма "Булприма", която е измамена от фирма "Нера" ООД, която очевидно разполага със средства и сериозен гръб, както най-често се случва в България.

Схемата е свързана със закупуване на апартаменти още "на зелено", което е предпоставка за последващо маневриране с цени и условия от страна на строителя. Разбира се, има и договори, които биват лесно потъпкани, сякаш за предприемача нищо не означават! Тук трябва да се включи и манипулация с ДДС - нещо, което повечето крупни търговци правят с лекота и размах.

Накрая се опитват да изкарат добросъвестния купувач виновен и дори нагло да му удържат крупна неустойка. Така, вместо те да изпълнят докрай поетите ангажименти, ти се оказваш ощетен и ограбен. И една от най-често използваните причини в последните години е коронавирусът, поскъпването на суровините и не на последно място - войната между Русия и Украйна. А с нарастващия нов открит военен конфликт между Израел и Палестина, ръцете на строителните магнати ще бъдат развързани още повече.

А сега към конкретния случай, който не е единичен, тъй като има още такиви у нас, които са "ужилени" по този тарикатски начин - и в София, в Бургас, Варна, за които все още никой не разгласява, но Lupa.bg чаква сигнали, за да съдейства на пострадалите.

Фирма "Булприма" сключва предварителен договор с "Нера" ООД, за закупуването на два апартамента "на зелено" в сграда, която трябва бъде построена от "Нера" ООД на ул. "Асен Разцветников" №17 в столицата.

Купувачът плаща 50% от стойността на имотите, като половината превежда по банков път, а другата половина по настояване на строителя – в брой. Идеята е кешовото плащане да бъде като обезпечение за последващото плащане на пълната сума, за да се осигури ликвидност на фирмата строител...

"Булприма" получава разписка за сумата, дадена на строителя. В момента, в който фирмата строител изрази готовност да издаде фактура, "Булприма" трябва да бъде поканена да внесе и ДДС, като това следва да стане по банков път за цялата сума, а цифрата от 31 000 евро (без ДДС), за която е издадена разписка, ще бъде възстановена.

"Булприма" няма изгода да сключва сделка без ДДС, тъй като фирмата е регистрирана по ДДС и впоследствие възстановява данъка на закупените имоти, но се съобразява с намерението на продавача и практиката му с други клиенти. Поради факта, че в сградата са останали само три апартамента, а "Булприма" става свидетел на договаряне и на последния свободен за продажба двустаен апартамент в сградата, фирмата се принуждава да приеме условията на продавача.

Само няколко месеца по-късно строителят изпраща искане към купувача за увеличение на заложената в договора цена с 38,5%. Оправданията са различни, едно от тях е войната в Русия и Украйна, която повишава цената на суровините, но строителят така и не може да предостави конкретика.

Предвид огромното предплащане направено от купувача, в договора е заложена изрична клауза, която не допуска едностранното увеличение на вече договорената и предплатена цена. Фирмата-купувач логично отказва да се поддаде на упражнение натиск, но предлага в случай, че строителят има проблем с ликвидността, да го подкрепи като внесе по-рано от заложените в договора срокове следващите вноски. Строителят обаче отказва.

За няколко месеца нещата се развиват главоломно и не в полза на купувача. След като строежът е напреднал значително, управителят на "Булприма" случайно разбира, че в сградата има три апартамента (два от които вече предплатените на 50% от него и за които има сключен активен предварителен договор!), които се търгуват.

От "Булприма" веднага надлежно сигнализират полиция и прокуратура, които обаче работят много мудно. Същевременно след като разбира за подадените жалби, изпреварвайки действията на институциите едностранно прекратява без предизвестие предварителния договор, превежда по банков път получените от "Булприма" суми като им вменява несъществуваща вина и дори нагло си удържа 10 000 евро като неустойка. "Булприма" настоява да бъдат изпълнени договорните отношения съгласно предварителния договор.

Така се оказва, че договорът е развален от строителя, апартаментите са продадени на друго лице (посредством друг брокер) и на значително по-висока сума от първоначалната поради напредналия стадий на строежа.

За да гарантира новата сделка строителят дори прехвърля нотариално на новия купувач правото на строеж преди получаване на Акт 14, като това се случва само за тези два апартамента от целия строеж. Така "Нера" реализира допълнителна печалба от 115 000 лева, а първоначалният купувач, финансирал с парите си близо година и половина строежа на сградата, остава без апартаменти и допълнително ощетен с 10 000 евро.

"Булприма" завежда искова молба за възстановяване на надвзетата сума заради некоректното поведение на строителя, а делото е насрочено за 22 ноември 2023 г.

Разбира се, по всички неписани закони на журналистиката, Lupa.bg се свърза и с представител на фирмата-строител, за да се чуе и ответната страна.

Управителят на "Нера" ООД не пожела да отговори, държейки се грубо и арогантно, сякаш някой друг му дължи пари. Надяваме се, че институциите ще си свършат работата и подобни практики ще бъдат санкционирани и предотвратени в бъдеще.