Само в Lupa.bg: Светият Синод изгонил Горан Благоев от БНТ?

Култура
16:00 - 17 Юни 2020
6918
Само в Lupa.bg: Светият Синод изгонил Горан Благоев от БНТ?

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е търсил съдействие от Светия синод за свалянето от ефир на предаването на Горан Благоев "Вяра и общество’’, научи Lupa.bg от източници в църковните среди. Пловдивският митрополит Николай пръв дал подкрепата си на шефа на националната телевизия за спиране на изданието, тъй като от години той се бори за това.

Пловдивският владика опитал да бутне Горан Благоев още по времето на управлението на телевизията на Вяра Анкова. Тя обаче се застъпила за него и организирала подписка в негова защита.

„От много години БПЦ карат, варат и се чудят как да свалят "Вяра и общество". Какви ли опити не направиха в годините, но тогава БНТ имаше стойностни генерални директори, а не удобни”, коментира пред Lupa.bg падането на предаването Светозар Филипов, учредител на Обединени езически вероизповедания.

За свалянето на „Вяра и общество” обяви самият тв водещ. „На вас, нашите зрители, щяхме да предложим 11 сборни летни повторения и само 2 повторения на цели предавания. За съжаление, като изпълнителен продуцент и автор на предаването аз по никакъв начин не бях уведомен за инцидентното решение на програмния директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов. Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно "Вяра и общество". Надявам се, че причина за свалянето му от ефир не е последното оригинално предаване на "Вяра и общество" от 6 юни, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България и което предаване имаше невероятната подкрепа на зрителите и впечатляващ рейтинг”, написа  във фейсбук Благоев.

В защита на тв водещия пред БНТ в 17 часа започва протест. Художникът Моно Петра, син на дисидента Петър Манолов, също ще се бори за връщането на предаването в ефир.