Само в Lupa.bg: Сянката на Цветанов надничала зад протестите

Политика
15:30 - 13 Юли 2020
6313
Само в Lupa.bg: Сянката на Цветанов надничала зад протестите

Зад мащабните протести в столицата през последните няколко дни надничала не сянката на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божов, а по-скоро тази на Цветан Цветанов, научи Lupa.bg от отлично информирани хора в службите.

Според тях именно бившият втори в ГЕРБ бил един от тези, които задкулисно се намесвали в организацията на недоволството. 

„Дори огромна част от хората да са излезли на жълтите павета, просто защото са срещу системата, дори други да са отишли само за забавление, сред тях има и едно ядро, внедрено от организаторите, което винаги тласка нещата в определена посока”, коментира пред Lupa.bg опитен кадър от службите.

Той дори върна лентата назад във времето и разказа, че нахлуването в парламента на 10 януари 1997 г. също е било плод на сценарий. „Тогава тези събития се предвиждаха за октомври, но беше преценено, че е рано и изчакаха до януари, за да узрее по-добре почвата”, спомни си той.

По същия начин и сега идеолозите на протестите търсели максимален ефект от натрупаната обществена енергията.

Самият Цветан Цветанов бил силно мотивиран да подпомогне падането на Борисов от власт, защото искал да му отмъсти за отстраняването му от ГЕРБ. Той дълги години беше моторът на партията, който движеше целия организационен процес и вършеше черната работа, а в крайна сметка беше предаден от лидера си. Точно това Цветанов никога нямало да му прости.

Това пролича особено ярко при последните медийни изяви на Цветан Цветанов. Той откровено заби нож в гърба на Борисов като каза, че ако трябва да отиде на един от двата протеста, то би избрал този в подкрепа на Румен Радев, вместо този със симпатизантите на ГЕРБ.

„При избори днес ГЕРБ би загубила половината от депутатите си”, каза още Цветанов в телевизионния ефир.

От друга страна слуховете, че Васил Божков финансира част от протестиращите, не били особено състоятелни, защото всички негови сметки в България са запорирани и той трудно можел да финансира платени провокатори.