Само в Lupa.bg: Течът от НАП никога няма да спре

Файлът с осветлените данни на 5 милиона българи се върти из десетки сайтове по света

Общество
13:50 - 25 Юли 2019
7552
Само в Lupa.bg: Течът от НАП никога няма да спре

Течът от Националната приходна агенция не може да бъде спрян, алармира пред Lupa.bg експерт по киберсигурност от конкурентна на "Тад груп" компания. Въпреки уверенията на администрацията на агенцията, че само 189 българи са попаднали в капана на нейния служител Кристиян Бойков, сочен за автор на атаката, никой от останалите близо 5 милиона не може да бъде застрахован, че адресът му, ЕГН-то му, адресът му или номерът на личната карта (поотделно или заедно) ще спрат да циркулират свободно в интернет пространството. Недоброжелатели може да се появят и след 10 години, твърди специалистът.  

Първо файлът с данните изтече в популярните торент сайтове за сваляне нелегално на филми и музика, но бе свален от там в рамките на няколко часа. След това обаче успелите да разархивират близо 11-те гигабайта информация от НАП го върнаха обратно в мрежата чрез по-слабо популярните торент системи по света. Справка на Lupa.bg сочи, че в периода 17 - 20 юли "minfin_leak.zip"  с над 1000 CSV файла се е появил и е бил теглен няколко десетки хиляди пъти от руски сайтове.

След това бе прехвърлен в торент системите на сайтове с разширения на интернет домейните от първо ниво на Самоа и Британската индоокеанска територия.

Хиляди нашенци продължават да свалят проблемния файл, създаден под независимата операционна система "Линукс". Дешифроването на данните от него не е особено трудно, предупреждава още киберекспертът, необходимо е само инсталирането на определени програми за конвертиране на архивните файлове вътре.

Междувременно от НАП все още не са пуснали обещаното още преди една седмица приложение, с което всеки може да провери дали е станал жертва на теча или е минал "между капките". От агенцията единствено успокоиха, че едва 189 българи са с напълно разкрити лични данни, а останалите около 4 милиона нямало нужда да сменят личните си карти. Все пак от НАП призоваха да се борави с особено внимание с документите при сключването на имотни сделки и при оперирането с фирмени книжа.