Само в Lupa.bg: Телевизиите плашат с "внос" на украински оператори и стажанти

Новини
13:51 - 14 Март 2022
4172
Само в Lupa.bg: Телевизиите плашат с "внос" на украински оператори и стажанти

Войната между Русия и Украйна отвърза ръцете на множество работодатели, най-вече в медийния сектор. В някои от водещите ни телевизии - Нова и Би Ти Ви, преговорите за увеличение на заплатите на служителите са ударили на камък, научи Lupa.bg. Повечето оператори и редактори са настояли за актуализация, която впоследствие им е била отказана.

В последния месец няколко събрания по темата са били проведени в двете медии, но не се е стигнало до нищо положително за работниците. Шефовете са дали ясно да се разбере, че на този етап увеличение няма да има, като дори е имало и заплаха - ще се заложи на украински оператори и стажанти, които да работят за смешни пари, а на който не му отърва - може да напусне.

В момента заплатите на операторите в Нова телевизия и в Би Ти Ви върви от порядъка на 1200-1300 лева, като голяма част от служителите работят "на парче". Викани са по заместване, за определени продукции или репортажи, както и за преки излъчвания на футболните мачове у нас. Договорите също са граждански, а фирмите не се обвързват с трудови със своите подчинени.

Редакторите на новините също негодуват за заплащането, макар там напрежението и натоварването, особено в настоящия момент, да е най-голямо. Голяма част от тях буквално изнемогват от работа, тъй като има и доста извънредни емисии с отразяването на събитията в Украйна. Заплатите на отговорните лица в дирекция "Новини" варира между 1500 до 1800 лева, в зависимост от заслугите и натрупания стаж.