Само в Lupa.bg: Титаничен сблъсък за „Дондуков” 2

Радев отсега се готвел за втори мандат, Борисов щял да се изправи срещу него

Политика
12:45 - 18 Декември 2019
5055
Само в Lupa.bg: Титаничен сблъсък за „Дондуков” 2

За пръв път на предстоящите президентски избори след 2 години ще има истински сблъсък и битката ще е страховита. Защото като опоненти един срещу друг ще се изправят премиерът Бойко Борисов, който държи юздите на държавата вече цели 10 години, и настоящият президент Румен Радев, който набира все по-голяма популярност и обществено доверие.

Това прогнозираха пред Lupa.bg депутати в кулоарите на парламента, които отсега са си резервирали място на първия ред в очакване на предстоящия политически екшън.

Наблюдателите на политическия живот у нас отбелязват, че засилената активност на Румен Радев през последните един-два месеца всъщност е началото на предизборната му кампания. Въпреки че следващият вот за държавен глава е чак през есента на 2021 г., президентът още отсега поддържа популярността си с поне по две събития на ден, на които лично присъства.

Радев бил наясно, че за да се пребори с опитния комуникатор Бойко Борисов, не трябва да му отстъпва по отношение на активност и инициативи. „Точно затова отвори темата за Конституцията – не защото тя има нужда от промени и те са юридически обосновани, а за да поддържа нивото си на популярност”, коментираха запознати с процеса юристи. Новият началник на кабинета на президента – Калоян Методиев, също бил „умно и интелигентно момче, което е в час” и знаел как да държи държавния глава във водещите новини.

Точно това изнервяло най-много премиера Борисов – той също осъзнавал, че няма да му е лесно, ако се изправи срещу Радев на следващите президентски избори. А въпреки клетвите, че няма да се бори за „Дондуков” 2, истинските планове на Борисов били в тази посока.

Това обяснявало острите му и емоционални реакции на все по-честите критики на президента към управляващите. 

Според други, по-радикални гласове в парламента, Румен Радев имал амбиции за изпълнителната власт и три-четири месеца преди парламентарните избори щял да поведе ново движение, което да срази ГЕРБ. Не случайно Бойко Борисов няколко пъти открито заяви, че президентът се държи като "опозиционен лидер". Този сюжет обаче е по-малко вероятен, защото няма логика от най-високия пост в страната – държавен глава – някой да гори от желание да се превръща в партиен лидер, при положение, че няма гаранции за краен успех.