Само в Lupa.bg: Умря циганинът, "собственик" на офшорката на Баневи

Общество
18:00 - 26 Септември 2019
13028
Само в Lupa.bg: Умря циганинът, "собственик" на офшорката на Баневи

По-малко от месец остава до старта на процеса срещу едно от най-парвенюшките семейства в България – на Николай и Евгения Баневи. Техният бизнес, подобно на този на олигарха Цветан Василев, е започнал в ромски панелен блок, научи ексклузивно Lupa.bg. При това собственикът на "централата" на Баневи - циганинът Асен Фирмаджията, тази пролет е предал Богу дух.

Мустакатият габровец започна да гради пирамидата Корпоративна търговска банка не откъде да е, а от столичния ж.к. „Хаджи Димитър”. По същия начин Баневи се оказаха негови съседи в район „Подуяне” на столицата. При тях обаче началото е открито в още по-мизерната обстановка на „Левски-Г”, където съсредоточаването на ромското население надхвърля 70-80%.

Ето го милионерския блок в "Левски" - Г

Николай и Евгения са регистрирали първата си фирма „Юниуърлд Инкорпорейтид”, която лъсна в офшорните разкрития от „Панама Пейпърс” в панелка във въпросния квартал, в блок 15, в непосредствена близост до последната спирка на легендарния рейс по линия 120.

Апартаментът на шестия етаж е необитаем, след като Асен Фирмаджията умира от пневмония по-рано през годината. Иначе панелката се води на фирма, която има сериозен дял в компанията „Юниуърлд”, която пък държи и сериозни проценти в „Полимери” в Девня.Преди години и друга компания – „Партнър Комерс” бе регистрирана на въпросния столичен адрес, като от се твърди, че са били превъртени милиони левове от т.нар. червени куфарчета, захранили Банев след промените през 1989 г.