Само в Lupa.bg: В Бургаския затвор още се изхождат в кофи?

Общество
22:45 - 15 Юни 2022
6282
Само в Lupa.bg: В Бургаския затвор още се изхождат в кофи?

Кофите за физически нужди в Бургаския затвор все още се ползват, кълне се пред Lupa.bg столична крими фигура, която има познати в морския пандиз. Този вид тоалетна стана известна преди години, когато в медиите излезе информация, че Димитър Желязков - Митьо Очите се облекчавал в кофа. 

Въпреки че напоследък положението на лишените от свобода в цяла България се подобри, хора твърдят, че в Бургаско този вид модернизиране все още е само мечта. 

Проверка на Lupa.bg показа, че кофите се ползвали само при екстремни ситуации, човек работещ в правосъдното министерство се кълне, че там имало нормални тоалетни. Заради Ковид пандемията нещата са малко пооправени, но хигиената във всички зандани е под всякаква критика. 

В Софийският централен затвор например в кухнята се разхождали плъхове, като в супите се намирали всякакви луксове като хлебарки, мухи и какво ли още не. 

Основната сграда на зандана е разположена на територията на Бургас в квартал „Акациите” и е построена през 1938 г. върху безвъзмездно преотстъпен терен от Общинския съвет на града.

През 1985-1986г. сградата на затвора е разширена и са надстроени още два етажа. През 2016 г. с безвъзмездно финансиране от Кралство Норвегия е изградена и оборудвана изцяло нова кухня към затвора, която обслужва корпуса и прилежащите му общежития.

От месец март 2015 г. в затвора в Бургас е открит и арест, а след август 2016 г. арестът преминава на административно подчинение на затвора. Разполага с 36 места, отговарящи на необходимите изисквания, твърдят от правосъдното министерство.

В момента със средства от бюджета в размер на около 1 млн. лв., се извършва мащабен ремонт на корпуса на затвора в Бургас. Ремонтните дейности ще приключат до края на 2017 г., с което условията на изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ ще отговарят на европейските изисквания. Лишените от свобода настанени в тях ще разполагат с минимум 4 кв. м. площ и самостоятелен санитарен възел.

В настоящия момент в затвора в Бургас са настанени над 750 души, което го прави един от най-натоварените в страната.