Само в Lupa.bg: Валентин Николов е даден на спецпрокуратурата (ДОКУМЕНТИ)

Политика
20:15 - 28 Юли 2021
12943
Само в Lupa.bg: Валентин Николов е даден на спецпрокуратурата (ДОКУМЕНТИ)

Наскоро освободеният от поста директор на Българския енергиен холдинг и бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов е бил предаден на прокуратурата, като казусът с неговото назначение отива за разглеждане при спецобвинението, научи Lupa.bg. Постановлението е било издадено днес от прокурор Божидара Ганева.

Става въпрос за сигнал, подаден от екс депутата от "Изправи се.БГ" Андрей Вълчев, срещу назначението на Николов на апетитния стол още през февруари тази година. Според данните, приложени от него, бившият шеф на енергийната комисия в НС е участвал в конкурса с липсващи документи, което прави процедурата опорочена. Същото се отнася и за кандидатурите в ДП "Радиоактивни отпадъци". 

"Иска се прокуратурата да провери дали е била опорочена процедурата по избор на представители на държавата в Управителния съвет на БЕХ ЕАД, тъй като било възможно за участие да са били допуснати кандидати, които не са били попълнили всички изискуеми декларации, т.е., били недопустими, по смисъла на отправената покана или били реализирали престъпление по НК. 

Иска се да се провери дали е бил съставен неистински официален документ, проверено ли е било съдържанието му и/или използван ли е бил той при подготвяне и представяне на всички документи, в хода на процедурите за определяне на представителите на държавата в УС на БЕХ и ДП "РАО", пише в сигнала до ВКП. Става въпрос за декларацията, че не заема публична позиция, тъй като Николов все още е депутат, когато участва в конкурса, а е назначен само 2 дни след оставката му, депозирана в деловодството на НС. 

При доказване на тези въпроси, които сега спецпрокуратата ще проверява, както става ясно от постановлението, може да се окаже погазване на редица членове от НК - член 282, предвиждащ до 10 години затвор, член 313 за лъжеинформация за документи, предвиждащ солена глоба и също присъда, до 3 години затвор, сочи справката на медията ни. 

Само материалите по делото надхвърлят 1000 страници. 

Вчера пред Lupa.bg Николов коментира, че това, което се тиражирало в медиите и истината за рокадите в БЕХ нямало нищо общо. Официалната причина за отстраняването на директорите на БЕХ е чл. 24, т. 6 от Закона за публичните предприятия - тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Такива обаче не е известно да са били констатирани.

"Цялата история около освобождаването на ръководството на "Булгартрансгаз" е смешна. Там има двустепенна структура, Надзор и Управителен съвет, кой точно да бъде отстранен не се обяви. Още повече в последствие ми бе казано, че не желаят да правя такова нещо. Най-вероятно министърът се е почувствал засегнат, че го наричат „безгръбначен“ и най-накрая е трябвало да прояви тази гръбначност и мъжественост в последните дни най-вероятно от своя мандат.", каза Валентин Николов. И отсече, че всичко се правело, за да се овладеели дружествата.