Само в Lupa.bg: Вальо Топлото с нагло искане към съда

Валентин Димитров пожела да си избере сам служебен защитник, а държавата да му го плаща

Новини
11:37 - 12 Юни 2019
5880
Само в Lupa.bg: Вальо Топлото с нагло искане към съда

С нахално искане се обърна днес Валентин Димитров - Вальо Топлото към съдебния състав, ръководен от съдия Петя Крънчева. Подсъдимият за сделки с ценни книжа бивш шеф на "Топлофикация" пожела да му бъде назначен служебен защитник, като настоя това да бъде адвокат Илиян Павлов, който му води делото за присвояване на 6 млн. лева.

Поради трагични обстоятелства Вальо Топлото се яви днес без защитник в Съдебната палата. Той обясни, че не желае произволен служебен адвокат. "Помните какво се случи преди, когато ми беше назначена адвокат Кръстева. Тя играеше ролята повече на прокурор и работеше срещу мен. Не беше чела изобщо делото, затова се стигна до там да я отзова. За да не се случи пак същото, бих искал да ми назначите адвокат Илиян Павлов, който познава моите дела и така няма да се бави процеса", каза подсъдимия пред съдиите.

"Няма как да стане това, всички знаят, че служебен защитник означава такъв, какъвто държавата ти назначава. Не може Валентин Димитров да си избере сам служебен адвокат, защото страната плаща за този човек. Ако иска избор на юрист, който да го брани, то ще трябва да си извади пари от джоба и да си плати сам", противопостави се прокурора по делото. Според обвинителят такъв случай до този момент не е имало в историята на съдебната практика - подсъдим да си избира служебен адвокат.

Съдът сметна, че ход на делото не трябва да бъде даден, за да може да бъде назначен служебен защитник, а и да се изчака мнението на експерти от фондовата борса, които да обяснят банкова експертиза.  

Според обвинението бившият шеф на "Топлофикация" е извършвал незаконни финансови сделки с кредити и ценни книжа в периода 1999-2003 г. Прокуратурата твърди, че става въпрос за сделки на стойност 432 581,71 щатски долара (665 085,73 лева) и 2 565 643,20 евро (5 017 961,90 лева). Димитров е обвинен и за нарушение на валутните закони в качеството си качеството си на управител на фирма "Про Марк" ЕООД, защото не е декларирал пред БНБ множество сделки, чиято обща стойност е 8 220 401,58 евро (16 007 708,02 лева).