Само в Lupa.bg: Външният министър изгорял за псувня срещу US-посолството

От "Козяк" се обадили на Стефан Димитров за инструктаж, той не издържал и треснал телефона

Политика
13:00 - 22 Април 2024
15139
Само в Lupa.bg: Външният министър изгорял за псувня срещу US-посолството

За пореден път Галя от американското посолството се превърнала в катализатор на политическите процеси у нас, научи Lupa.bg. Този път влиятелната мистична дама от „Козяк” е влязла в ролята на архитект на служебния кабинет, защото на практика тя е тази, която е отстранила кандидата за външен министър Стефан Димитров.

Официално дипломатът отпадна като вариант, защото два дни беше с изключен телефон и не отговаряше на прекия си началник – служебния премиер Димитър Главчев, както твърдеше самият той. И то точно в момента, когато Иран нападна Израел и външнополитическата обстановка беше изключително напечена. Освен това той беше обвинен, че е "осакатил и видоизменил позиция на България по отношение на войната с Украйна”. 

Истинската хронология на събитията обаче е малко по-различна.

Точно когато Стефан Димитров отишъл до Черна гора - където беше посланик,  за да си събере багажа – получил неочаквано телефонно обаждане. По информация на Lupa.bg му звъннала именно прословутата Галя, за да даде наставления каква трябва да е позицията на България по ключовите теми Украйна и Иран-Израел.

Старият дипломат Стефан Димитров обаче не погледнал с добро око на това позвъняване.

Дали не разбрал откъде точно му се обаждат, дали не е искал да се съобрази – не е съвсем ясно, но в отговор той теглил на събеседничката си една попръжня и на български, и на английски.

Случката се разказва вече като виц, разкриха родни дипломати. Тази негова реакция предопределила и по-нататъшния развой на събитията. Заради недружелюбното му отношения към най-важното посолство у нас на разговор бил поканен и самия Бойко Борисов. Точно по тази причина лидерът на ГЕРБ беше толкова ядосан на кандидата за външен министър и се закани, че ако Главчев не го смени, то  служебният министър-председател в бъдеще ще съжалява.