Само в Lupa.bg: Възможно ли е 2 в 1 грип + коронавирус?

Здраве
11:45 - 06 Октомври 2020
9163
Само в Lupa.bg: Възможно ли е 2 в 1 грип + коронавирус?

Възможно ли е едновременното заразяване с грип и с новия коронавирус и как протича такава мегаинфекция? Отговорите на въпросите, които и лекари, и пациенти си задават от месеци, все още не са съвсем ясни, но Lupa.bg ще се опита да ви запознае с част от тях.

Първите документирани случаи на двойна зараза са от февруари-март тази година, когато коронавирусът все още не беше обявен за пандемичен, а България не беше влязла в извънредно положение. В САЩ, в Южна Америка, Мексико и Азия обаче вече се натъкват на все повече хора, каращи инфлуенца и COVID-19 2 в 1, без да има особена разлика в симптоматиката. Отслабвали ли сте заради прекаран грип? Надали. Ето тази загуба на телесна маса при коронавирусната инфекция, както и временната невъзможност да се усещат миризми и да се изпитват вкусове, може да са двата основни индикатора, по които да се ориентирате от какво страдате в есенно-зимния период.

Такъв е случаят и на 78-годишна японка, приета на 18 февруари за болнично лечение, при която се доказва и грип, щам А, и SARS-CoV-2. Жената губи цели 3 килограма от теглото си за по-малко от 1 седмица без диета и не усеща никакви миризми, сочи жизнено важно проучване.

След рентгенова снимка на белите дробове се виждат и типичните за коронавируса опацификации в долните лобове. 

Специалистите обясняват, че макар да не е ясно точно кога се е заразила с едното и кога с другото, японката е страдала от проблеми с дробовете не заради грипа, а заради коронавируса. Неслучайно и след прием на особено популярния у нас препарат "Тамифлу", тя се подобрява значително преди отново драстично да се влоши заради усложненията, причинени от другия вирус. Именно този преломен момент в клиниката й кара медиците да се усъмнят в наличието на COVID-19. 

Затова и още през февруари препоръката на медиците от Страната на изгряващото слънце е колегите им по света да следят внимателно за сигнали за наличие на ко-инфекция, като не пропускат образната диагностика. 

И отбелязват, че макар на 78 години и с автоимунно заболяване (тиреоидит на Хашимото), пациентката е изписана в добро здраве на 5 март, без да се наложи допълнително подаване на кислород.