Само в Lupa.bg: Вижте как Лили Иванова пее на немски (ХИТ ВИДЕО)

Естрадната прима забавлява германците през 80-те години, те са очаровани от гласа й и от щръкналите зърна на гърдите й

Култура
11:03 - 12 Януари 2024
8156
Само в Lupa.bg: Вижте как Лили Иванова пее на немски (ХИТ ВИДЕО)

Неизвестно досега видео на Лили Иванова, която пее на немски, бе разпространено в популярни видео платформи, видя Lupa.bg. Нейното изпълнение е от 1981 г., когато младата тогава естрадна певица е ангажирана за множество участия в развлекателни програми и вечеринки в двете Германии - ГДР и ФРГ. Близо десетина години Лили забавлява германците с песни, които изпълнява специално на немски. В репертоара й са включени и песни на български, руски, английски, френски и италиански, така че чуждестранната публика да се забавлява максимално.

Младата певица е тачена тогава в Германия и нейните изпълнения се харесват на тамошните зрители. На много от партитата и шоупрограмите Лили Иванова се явява с модерните за времето си вталени панталони, като използва различни цветове.

От видеото личи, че бившата медицинска сестра показва завидни умения на езика Гьоте. Освен от певческата й дарба обаче публиката и особено мъжката част, е очарована от ефирната бяла блуза на Лили, под която личат щръкналите зърна на гърдите й. Доста дръзко поведение за изпълнител в соцлагера особено в началото на 80-те. Но явно изпълнителката не е имала проблеми в ГДР заради предизвикателното си облекло. Дори напротив - поканите към нея нарастват.

Въпросното видео е от т.нар. бург парти през 1981 г. - партита, които си организират германците.

През 1981 г. Лили участва и в развлекателното предаване „Abends im Rampenlicht“ („Вечер в светлината на прожекторите“) на германската телевизия DFF, където се представя заедно с Дорит Геблер, Ролф Херихт и Хелена Вондрачкова.

В средата на 80-те години театралният режисьор Фолкмар Нойман кани Лили Иванова за изяви в берлинския „Фридрихщатпаласт". Тъй като в репертоара ѝ липсват подходящи песни, за кратък период от време тя подготвя англоезични песни, както и песни от българския си репертоар, но преработени на немски език. За нея пишат песни авторите Клаус Мунро, Ралф Арни, Арнолд Фрицш, Герард Зийбхолц, Хорст Крюгер, Михаел Хансен и Дитер Шнайдер.

Певицата постоянно пътува между двете държави и в периода 1986 – 1991 г. разчита основно на ангажименти в Германия. Там тя се изявява на много места, включително и в шоу програми като „Шареното котле“ и в нощни клубове, като от 1984 до 1990 г. има повече от 1600 участия на живо в ГДР.

През 1987 г. певицата е официалният културен посланик на България по време на честванията на 750-годишнината на Берлин. След настъпването на икономически трудности в Германия и намаляването на ангажиментите изпълнителката се връща окончателно в България.