Само в Lupa.bg: Война за марката „ПП”

Даниел Максим Лорер и човек на Румен Радев спорят за името

Политика
21:30 - 04 Юли 2022
9912
Само в Lupa.bg: Война за марката „ПП”

Истинска патента война за права върху името „Продължаваме промяната” се вихри под повърхността на ежедневните политически скандали, научи Lupa.bg от адвокат, запознат с драмите.

Оказа се, че още през миналата година един от най-близките до премиера в оставка Кирил Петков – Даниел Максим Лорер, е пуснал заявление за регистрация на географска марка и обозначение „Продължаваме промяната”. Датата на заявлението е 21.09.2021 г., а адресът за регистрация е Варна, ул. „Димитър Икономов” 12.

Лорер и Петков са семейни приятели

За беда на харвардци, обаче, има подадена опозиция – т.е, възражение, срещу регистрацията, от човек, приближен до... Румен Радев.

На 15.02.2022 срещу регистрацията на „Продължаваме промяната” се пуска опозиция от Йордан Тошков Йорданов – кмета на град Добрич.

Градоначалникът, който заявява същото име със същите класове от регистъра, на 14 февруари пуска заявка за регистрация на ПП в Добрич, жк. „Добротица” 34, а на следващия ден – 15.02., пуска опозицията.

И двете заявления са за едни и същи класове по Виенската конвенция, за едно и също име, само дето Йордан Йорданов е пуснал „Продължаваме промяната - Добрич”.

Кметското заявление за регистрация е на комбинирана марка – картинка с име, а на Даниел Лорер е само име.

Тук се цакат кой да държи търговското наименование, резюмира скандала източникът на Lupa.bg. Ако кметът на Добрич спечели, може да забрани на Киро и Асен да използват името „Продължаваме промяната”, а може и да им го продаде, предположи юристът.

Заявлението за регистрация е направено през ПИС – упълномощени адвокати, които се занимават с регистрация на търговски марки, иновации и т.н.

И двамата мераклии да владеят „Промяната” работят чрез кантори – добричкият кмет е наел адв. Константин Манев, бивш председател на Патентно ведомство и съответно доста сведущ по темата, а Лорер – адвокатско дружество „Георгиева, Фитковски и Тонев”, като ПИС е Андрей Иванов Андреев.

Любопитен факт е, че Йордан Йорданов е член на Инициативния комитет на президента Румен Радев за издигането му за втори мандат.

През 2015 година той изненадващо спечели кметския пост в Добрич срещу ГЕРБ като независим кандидат с подкрепата на Реформаторския блок. Йорданов беше областен координатор в Добрич на партията на Меглена Кунева – "Движение България на гражданите" (ДБГ).