Само в Lupa.bg: Връщат пари за парно 7 месеца назад

Новата цена на газа трябва да облагодетелства всички потребители

Актуални новини
13:20 - 03 Март 2020
8173
Само в Lupa.bg: Връщат пари за парно 7 месеца назад

Сметките на битовите потребители на топлофикациите трябва се преизчислят със задна дата от август 2019 г. Това коментира пред Lupa.bg топ експерт в областта на енергетиката.

Повод за прогнозата му е фактът, че точно днес - на националния празник на България, цената на руския газ за страната ни падна с 40 %. Новината бе съобщена от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет и бе определена от него като „символичен подарък“ за 3-ти март.

Министър-председателят подчерта, че "Газпром" ще възстанови суми на "Булгаргаз", платени за вече доставения природен газ. „Точно поради тази причина намалението трябва да бъде усетено от всички потребители на природен газ. Парното трябва да поевтинее!“, категорични са енергийните експерти.

Така договорената цена на руския газ за България става съизмерима с тази на другите държави. Даже България вече може да се похвали с едни от най-ниските цени за синьото гориво на Балканския полуостров. 

Специалистите обаче са критични.

„Това не е специална заслуга на българското правителство! Защото така или иначе трябваше да се случи – в съответствие с решението на Европейския съд, който осъди Газпром да предоговори цените“, припомниха експерти.

И попитаха риторично - защо София чак сега предоговори цените, при положение, че другите държави го направиха още от началото на миналата година.