Само в Lupa.bg: ВСС разследва спецченгета, подменили Калашник след въоръжен грабеж

Скандални нови манипулирани записи вкарват Васил Атанасов за 20 години в затвора

Ексклузивно
16:10 - 18 Октомври 2024
3571
Само в Lupa.bg: ВСС разследва спецченгета, подменили Калашник след въоръжен грабеж

Висшият съдебен съвет разследва корупция на полицейски и банкови служители, които са подменили доказателства на няколко пъти, по важно дело за въоръжен грабеж, за който е наложена 20-годишна присъда на последна инстанция. Lupa.bg научи, че въпреки окончателното съдебно решение, ВСС извършва ревизия за скандално подменените доказателства, за което медията ни единствена писа и преди време. 

Лишеният от свобода за въоръжен грабеж с простреляни двама братя - Васил Атанасов, който в момента търка нара в затвора в Пловдив, се жалва, че по скандален начин са подменени факти относно ситуацията по време на извършеното престъпление. Васко се свърза с Lupa.bg и ни предостави скандални снимки, от които се виждат нередностите, извършвани по това дело.

Двама мъже са арестувани за въоръжения грабеж в офис, при който през декември бяха простреляни двама братя в индустриалната част на Пазарджик. Прокуратурата привлече като обвиняеми 39-годишния испански гражданин Фернандо Кастро (на снимката) и 31-годишния Джемал Аликов от Пещера. Двамата са били задържани при специализирана акция на 7 януари в Пловдив. Към тях е добавен и Васил, който се свърза с медията ни.

Според разследващите Аликов и Кастро, заедно с Васил Атанасов и един неизвестен, при въоръжен грабеж на 21 декември прибират от фирма 20 000 лева, златни накити и мобилен телефон. При грабежа са ранени собственикът на фирмата Спас Спасов и неговия брат. След това извършителите се укрили.

Васил по категоричен начин отрича да е арестуван на тази дата, която е описана в обвинението. Той е категоричен, че на видозаписите не се виждат 4 мъже да атакуват братята, а само двама.Атанасов точно по времето на грабежа е спрян за проверка в град Пещера, което му прави желязно алиби, но данните от тази проверка изчезват в последствие докато го съдят. 

В медиите веднага е пусната и информация, че той е съден за грабежи и отнемане на МПС-та, като в неговото досие няма регистрирани подобни престъпления, твърди пред Lupa.bg Васко.

По делото има снимки на автомат АК-47, който според Васил мистериозно изчезва и е подменен с друго подобно оръжие. Има огромна разлика в огледа и снимките от дата 22.12.2015 г и дата 30.12.2015 г. От снимките, които той ни изпрати и са прекрепени към делото, се виждат два отделни автомата, които видимо са различни. Има явна разлика в металния корпус на оръжията. Снимките са от домашен оглед от 30.12.2015 година, а в протокола за оглед пише, че е намерен само един автомат АК47. В протокола от допълнителния оглед на 30.12.2015 г. разследващ полицай Цанко Близнаков пише, че е открит само един брой автомат АК47. Има видна разлика в дървената ложа и металния корпус на двата автомата, които разследващите опитват да убедят съда, че става дума за едно и също оръжие. 

В протокол 101 по делото датата на получаване на автомата АК47 е 12.12.2015 г., което значи, че оръжието е предадено в МВР - Пазарджик. 18 дни преди да бъде открит при допълнителния оглед, който е извършен на 30.12.2015 г. Според потърпевшия това означава, че на допълнителният оглед е донесен нов автомат, а първият някой си го е прибрал "защото е бил негов".

8 дни по-късно се вижда съвсем различен скат на покрива, какъвто няма нищо общо с първите материали.  На видео се вижда овощно дърво на дата 21.12.2015 г., а на снимките от 22-и и 30-ти това дръвче липсва. Най-интересното е, че 3 години по-късно - на 4 април 2018 г., синът на Васил вижда същото дърво там, вече пораснало. 

Адвокатът на потърпевшия Кръстьо Кърпаров се жалва, че в документите по делото се виждат видеозаписи от 4 камери, а не от една, като е упоменато в началните материали. Самият Васил е категоричен, че са правени поне 3 нови записи, в различно време от това на престъплението, за да го вкарат в затвора. 

На материалите по делото се вижда и огромно различие на жената, която е станала жертва на престъплението. При влизането в обекта дамата е с вързана коса по един начин, а вече вътре в обекта прическата й става коренно различна. На лявата й обувка стърчи каишка, която изобщо я няма на кадрите вътре в сградата. Прави впечатление и че дамата влиза в обекта с луксозна чанта, а вътре на гърба й се вижда спортна раница.

Адвокатите на Васил гледат внимателно записа и виждат, че жената спира в средата на вътрешната част на сградата и разговаря по телефона, приемайки входящо обаждане. Когато защитата иска разпечатка с кой е проведен този разговор, се оказва, че такъв разговор изобщо не съществува. Прокурорите дават веднага след престъплението и "червен код" (засекретяване) на сметките на потърпевшата жена. Така те пречат на защитата на Васил да разбере дали е имало движение по сметките след престъплението. 

При самият грабеж са иззети като доказателства свински опашки, като много ясно са описани от спецченгетата, че са 37 сантиметра, а когато тези доказателства се измерват в съдебна зала, става ясно, че те са "пораснали" с цели 8 сантима и вече са 45.

Въпреки окончателната 20-годишна присъда на Васил, Висшият съдебен съвет има право да възбуди ново разследване срещу служителите, участвали в предполагаемата подмяна на важни доказателства, с които се решава съдбата на хора, които твърдят, че са невинни. 

Васил разказва пред Lupa.bg, че са му предложили като сделка да признае всичко, за да му дадат присъда от само 10 години затвор. Той обаче е убеден в невинността си и отказва тази оферта. Така на последна инстанция го заковават с 20 лета решетки. 

Lupa.bg ще продължи да следи случая.