Само в Lupa.bg: Яка чистка в столичния КАТ - махат над 50 служители

Ощетените полицаи се жалват във ВАС

Общество
16:35 - 17 Септември 2024
4628
Само в Lupa.bg: Яка чистка в столичния КАТ - махат над 50 служители

МВР започна чистка в столичния КАТ. Над 50 служители на Пътна полиция са били преместени в други структури на вътрешното министерство. "В петък ми съобщиха, че от понеделник ме пращат в еди-кое си Районно. Не ми дадоха никакво обяснение за това решение. Просто ме накараха да подпиша подготвено заявление. Шокът е голям, както и обидата. Не може 20 години да си бил служител на КАТ и изведнъж без никакво обяснение да те изпратят някъде си", това разказа пред Lupa.bg потърпевш служител. 

Полицаи в неговото положение са подали сигнал във ВАС за репресия и принуждаване, насилствено подписване на заявления за преместване по районни управления. "КАТ става частен. Нека ръководството обясни за какво става въпрос. Това е прецедент в историята на Пътна полиция", казват пред медията ни пътни полицаи. 

Освободените от КАТ в сряда и петък са били принудени да подпишат заявления за преместване в различни структури на МВР. Документите вече са били подписани от началника на групите, без да е имало имена на тях. 

"Полицията, това е държавата, а когато няма работеща полиция, няма защита за гражданското общество. След толкова години служба и лишения за сметка на семействата ни, близките, родители и деца се чувстваме унизени и обезверени. Силно сме демотивирани от обстановката и постъпката на ръководството ни", възмущават се служителите на КАТ.

Те се опасяват, че престуктурирането на столичния КАТ ще послужи за пример за останалите дирекции на МВР в страната. "От местенето на хора няма абсолютно никакъв смисъл", категорични са пътните полицаи. 

Заповедта за "реформата" е подписана от бившия вътрешен министър Калин Стоянов. Тя обаче не е отменена от настоящия титуляр на ведомството Атанас Илков. "Реформата се състои в това, че махат 5 длъжности в дежурната част и местят служителите й. Закриха една група и прибавиха две", описват същността на нововъведенията на Калин Стоянов. Според ощетените катаджии идеята за промените не е на бившия вътрешен министър. Той просто е одобрил нечии предложения, без да бъдат обсъждани и анализирани.