Само в Lupa.bg: Янко Ваташки излиза на свобода до Нова година

Трябвало да го пуснат това лято, но шефът на зандана забавил процедурата

Актуални новини
20:20 - 11 Август 2022
26766
Само в Lupa.bg: Янко Ваташки излиза на свобода до Нова година

Култовият здравеняк Янко Ваташки ще излезе от затвора до Нова година, научи Lupa.bg.

Медията ни разбра още, че Янко Страшилището е трябвало да прекрачи прага на Софийския централен затвор още това лято, заради здравословните проблеми, които той има.

Ваташки пребивава голяма част от присъдата си в лечебницата на затвора заради диабет.

При желание от страна на шефа на затвора той е можело да бъде на свобода още този месец, става ясно обаче че ръководителят е отказал да подпише освобождаването на здравеняка.

Така в най-лошия случай за Янко Ваташки, той ще прекрачи прага на затвора най-късно през декември.

Служители на направление "Терор" от НСБОП задържаха 40-годишния Янко Лудия и 25-годишния му съучастник през 2005-та година, като уличени за изнудване и заплахи за убийство.

Ваташки е от много години в затвора по обвинения за рекет, като за определен период той беше освободен от зандана и задържан наново. 

В затвора Ваташки се превръща в тартор на лишените от свобода, който защитава добрите хора попаднали зад решетките.

Един от осъдените е помилван с указ на вицепрезидента, а Ваташки бил в основата на това искане. Лишеният от свобода мъж е страдал от квадриплегия и е бил с напълно парализирани ръце и крака заради травма на гръбначния стълб. Не се е движил и за него са се грижили от персонала.

Адвокатката на Ваташки Елен Янкова уточнява, че клиентът ѝ е написал жалба до Омбудсмана с молба за съдействие от президента и в нея е представил проблема на парализирания затворник. Така се стигнало до помилването му. Освен работата в полза на другите лишени от свобода Янко Ваташки участвал в турнир по шах и писал стихове за Великден.

Според адвокатката му той се е посветил на правата на затворниците. От много години Ваташки е почетен член на Националното движение "Съвършена България", а от началото на тази година бил избран единодушно за негов председател. Движението се грижи за затворници, работи за подобряване на условията в килиите и помага на социално слабите, които лежат там.

В средата на април 1996 г. Янко Ваташки инсценира собственото си убийство след престрелка на жп гарата в Будапеща. Твърди се, че след това сам си е разлепвал некролозите по улиците и е пуснал слух към България, че е убит.