Само в Lupa.bg: Закриването на спецсъда ще забави десетки важни дела

Новини
18:00 - 21 Юли 2021
2752
Само в Lupa.bg: Закриването на спецсъда ще забави десетки важни дела

Закриването на специализирания съд, което бе обявено от Слави Трифонов, ще забави десетки дела, показа проверка на Lupa.bg. Без работа ще останат много опитни магистрати.

В момента там са едни от най-знаковите процеси в страната ни.

Всички от тях ще трябва да бъдат преразпределени на съдии от Софийски градски съд.

Според юристи мярката, която иска да вземе победителя в изборите "Има такъв народ", не е обсъждана изобщо с експерти. Не е предложено никакво алтернативно решение как ще стане промяната. Създаването на спецсъда облекчи натоварването на Софийски градски съд, както и претовареният Районен съд.

Забавянето на знаковите дела щяло да доведе до нов европейски натиск над съдебната ни система и критики към страната ни.

В момента в спецсъда се гледат делата, както срещу най-известните наркогрупи, така и срещу крупни бизнесмени. На пънгара в едно са поставени Митьо Очите и бизнесмена Гриша Ганчев. От там като подсъдим мина дори медийният магнат Иво Прокопиев.

От своя страна всички адвокати на подсъдимите в специализирания съд потриват ръце, защото ако бъде гласувано закриването, то те ще имат коз да атакуват системата , че бави делата и нарушават правата на клиентите им.

Дали ще се закрие спецсъда и спецпрокуратурата все още не се знае,  ясно е,  че коалицията ГЕРБ- СДС ще направи всичко възможно това да не се случи.

Именно партията на Бойко Борисов създаде тези инстанции. ГЕРБ обаче понесе критики, че чрез тях те влияят на родното правосъдие.