Само в Lupa.bg : Закриват Института по криминалистика с пари от Норвегия

Във всеки голям град се предвижда да има лаборатория за ДНК анализи

Ексклузивно
11:44 - 06 Август 2019
7027
Само в Lupa.bg: Закриват Института по криминалистика с пари от Норвегия

Вътрешното министерство започва работа по закриването на Института по криминалистика, научи Lupa.bg. За затварянето му ще бъдат отпуснати пари от Норвегия.

Институтът по криминалистика 

Неговата дейност ще бъде поета от по-малки лаборатории в големите градове. Предвижда се първоначално такива да заработят в Пловдив, Варна, Плевен, Русе. В НИК също ще правят ДНК анализи, но института ще загуби статута си на национален център. Голяма част служителите му приветстват промяната, тъй като ще си спестят командировки като вещи лица в провинцията. Работата им ще намалее и по-бързо ще се правят ДНК експертизите. Досега те бяха свръхнатоварени, тъй като всеки един от тях имаше да изследва стотина случаи. Често делата се бавеха именно поради тази причина.

Главният прокурор Сотир Цацаров отдавна е вдигнал мерника на НИК. Сериозните случаи като този в Нови Искър от началото на 2018, при който бяха убити петима души, се поверяват на частна лаборатория, а не на държавния институт. Според обвинител №1, НИК няма необходимия брой служители, за да се правят експресно експертизи.

 „Научноизследователският институт към МВР (НИК) среща изключителни трудности както със своето обезпечаване, така и със своя статут”, заяви преди време Цацаров.