Само в Lupa.bg: Заловената марихуана за над 1 млн. лв. щяла да се пласира в Турция?

Дрогата е купена легално в Канада, предположи експертът Тихомир Безлов

Общество
16:49 - 04 Юли 2023
3734
Само в Lupa.bg: Заловената марихуана за над 1 млн. лв. щяла да се пласира в Турция?

Заловената марихуана у нас за 1 млн. лв. е купена легално в Канада с намерението да се продава нелегално. Това предположи пред Lupa.bg Тихомир Безлов, главен експерт по Програма „Сигурност” в Центъра за изследвания на демокрацията.

Според него е възможно марихуаната да се пласира в Турция, тъй като там изкупуват в големи количества от наркотика.

Не е ясно кой е взел дрогата в Канада, известен е само на кого е изпратена у нас –на 43-годишния Я. С.

219 кг марихуана задържаха митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница София при проверка на контейнер.

На 29 юни 2023 г. митническите служители селектират за проверка контейнер, представен за митническо оформяне в София. Контейнерът пътува от Канада през Гърция до получател – физическо лице, в София. По документи с него се превозват лични вещи и мебели, съобщиха от Агенция „Митници“.

При щателната митническа проверка между описаните стоки, в дъното на контейнера, са намерени две кутии, съдържащи 16 сака.

В саковете са установени 438 вакуумирани пакета с тревиста маса и съцветия, които при полеви наркотест реагират на марихуана. Общото количество открит наркотик е 219 кг с над 1 млн. лева стойност по цени за нуждите на съдопроизводството.

След оперативно-издирвателни действия е задържан получателят на дрогата. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лв.